Dedinská firma už štvrťstoročie zarába milióny na neschopnosti štátu
20 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Firma sídliaca v dedinke neďaleko Martina dostala pred štvrťstoročím lukratívnu príležitosť vyrábať pre štát tabuľky s evidenčnými číslami. Svoje monopolné postavenie si spoločnosť Turčan Delta udržiava dodnes a počas svojho pôsobenia zinkasovala od štátu desiatky miliónov eur, informuje portál HN.


Firma tak pôsobila za Kaliňáka, Sakovej aj Mikulca a svoju pozíciu si za tie roky obhajovať nemusela. Nevýhodný kontrakt pre štát sa doteraz predlžoval dodatkami, ktoré účtovali za kusy tabúľ čoraz vyššie jednotkové ceny.


Posledný z nich odobril už aktuálny šéf rezortu vnútra Roman Mikulec. Dodatok v hodnote 6 miliónov eur podpísal v októbri a dlhoročnému dodávateľovi má zaistiť pôsobenie do konca tohto roka.

To sa však má zmeniť. Ministerstvo vnútra vyhlásilo tender. Ten však sprevádzajú nejasnosti.

Trollovia a konšpirátori pozor: Ak napíšete ešte niečo zlé o Jarovi Naďovi, rovno si vás zablokuje!
Džejna Kopecká sa vo svojom statuse na sociálnej sieti zmienila o ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi, že má modrú knižku. Prirodzene, tohto veľkého bojovníka za všetko americké a pro NATO-vské sa to dotklo a prakticky okamžite na to, rovnako... Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Dedičstvo minulosti

Súťaž neprebieha úplne hladko. Dátum na predkladanie ponúk sa presúval už niekoľkokrát a v súčasnosti ich môžu záujemcovia predkladať do 27. apríla.

Prvý tender v hodnote 34 miliónov eur vyhlásila už exministerka Denisa Saková. Neskončil sa však dobre. Súčasný minister vnútra Mikulec tak zdedil problém ešte od predošlého vedenia. Nemal veľmi na výber a kvôli hraničným lehotám musel zadať spomínanej firme priamu zákazku na ďalší rok.

Podobne ako v predchádzajúcom dodatku, jedna tabuľka vychádzala na deväť eur. Práve premrštená cena je hlavným predmetom kritiky. Pre porovnanie, v Česku po otvorenej súťaži platia za tabuľky dodávateľovi iba dve eurá.

"Baťová by sa za svoje vyjadrenia mala ospravedlniť. Sputnik je dobrý," povedal Juraj Kamarás, šéf IMUNY
Vojna medzi Igorom Matovičom a riaditeľkou ŠÚKL kvôli ruskej vakcíne Sputnik je každému dobre známa. Teraz sa o nej vyjadril aj riaditeľ spoločnosti IMUNA v Šarišských Michaľanoch, ktorý Sputniku hovorí jasné ÁNO. Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Zmena zákona

Od budúceho roka vstupuje do praxe aj ďalší faktor, ktorý bude mať vplyv na nové objednávky. Tým je zmena zákona, ktorú podnietili poslanci z klubu OĽaNO a Sme rodina.

V marci ju odklepla už aj prezidentka a do platnosti má vstúpiť od januára. Po novom majú ešpézetky prislúchať nie vozidlu, ale samotnému vodičovi. Ten si ich bude môcť prenášať z auta na auto. Nová tabuľka nebude potrebná ani pri predaji auta do iného okresu.

Štát by tak nemusel objednávať milión tabuliek, ale o polovicu menej. Po legislatívnych zmenách by mohol byť biznis so značkami v porovnaní s poslednými rokmi menej atraktívny.

Sulík prehovoril za všetkých: "Očkovať sa dám až vtedy, keď budem mať na výber!"
Jeden z predstaviteľov našej vlády v tom má jasno. Nedal sa zaočkovať a ani sa k tomu v najbližšej dobe nechystá. Teraz je otázne, či mu chýba dôvera v ktorúkoľvek vakcínu alebo sa jednoducho bojí injekcie. Odpoveď je však... Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Kto vyhrá tentokrát?

Prvú súťaž ešte za éry Denisy Sakovej mala podľa informácií Denníka E ešte pred jej zrušením vyhrať práve firma Turčan Delta. Okrem nej sa o zákazku zaujímal len ukrajinský Utal.

Možní uchádzači sa už vtedy sťažovali na to, že podmienky súťaže zvýhodňujú aktuálneho dodávateľa. To malo za následok aj malý záujem nových uchádzačov.

Murín: "Že AstruZenecu už Únia nebude dovážať? Nebude, premenuje sa na Vaxzevria a tej Brusel nakúpi milióny!"
Celkom jednoduché. Ak po vakcinácii AstrouZenecou zaznamenávajú v mnohých štátoch vážne zdravotné až fatálne následky a nikto sa ňou už nechce dať očkovať, stačí málo. Oficiálne ju humanisticky a ohľaduplne prestaneme používať. Nahradíme ju... Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Ivan Brožík