Súd bude schvaľovať dohodu prokurátora s Piťom v kauze vraždy Takáča v máji
19 | 04 | 2021 I tasr

V prípade vraždy bosa bratislavskej skupiny takáčovcov Jána Takáča z roku 2003 Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku vytýčil termín verejného zasadnutia, na ktorom bude schvaľovať návrh dohody o vine a treste s bosom skupiny piťovcov Jurajom O.


Podľa aktuálneho rozpisu činnosti ŠTS sa súd bude zaoberať dohodou 18. mája. Návrh dohody podal na ŠTS prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v decembri 2020. Návrh sa dotýka aj ďalších troch vrážd a ďalšieho obvineného piťovca Mateja Š. Okrem vraždy Takáča ide o vraždy bosa albánskej enklávy košického podsvetia Fadila Pasjaču z roku 2000, účastníka vraždy Pasjaču Ľuboslava Velka rovnako z roku 2000 a člena skupiny takáčovcov z roku 2004.

Vyšetrovanie v týchto prípadoch bolo ukončené v júni 2020. Z vraždy Takáča bol v marci 2017 obvinený Juraj O. alias Piťo, ktorý si odpykáva 16-ročný trest odňatia slobody. Spolu s ním polícia vtedy obvinila jeho podriadených zo skupiny, ktorá operovala z bratislavského Lamača. Pôvodne bolo trestné stíhanie vo veci vraždy Takáča v roku 2007 prerušené. Vo februári 2017 sa začalo trestné stíhanie nanovo.

Takáča zastrelili pri nastupovaní do auta koncom júla 2003 na Kramároch. Bol sám, bez ochranky a rozstrieľali ho 15 ranami. Takáčovci pôsobili najmä v bratislavskom Ružinove, ale aj v Petržalke a centre hlavného mesta od 90. rokov 20. storočia. Zameriavali sa na výpalníctvo, gastronomické služby, ale aj herne a iné.

Najvyšší súd (NS) SR odsúdil Piťa 26. novembra 2014, pričom mu znížil trest z pôvodných 18 rokov na 16 rokov. Rozhodol o tom súd v odvolacom konaní s 18 obžalovanými piťovcami, keď upravil rozsudok ŠTS v Pezinku z mája 2014. Piťa spolu s ďalšími mužmi zadržali v novembri 2011 pri najväčšej policajnej akcii v slovenskej histórii.

"Tak kde do .... padli bomby Ruskej federácie, na ktorú krajinu?" Pýta sa Stano Chovanec
Slovné útoky a tlak vyvíjaný na Rusko sa nepáči ani Stanislavovi Chovancovi, ktorý vo svojom statuse pripomína, ako vo svete útočili vojská Ruska a ako niektorých iných „mierotvorných“ štátov. Čítať ďalej
19 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik