Štyridsiatnik Naď sa pri očkovaní AstraZenece vyhol. My ostatní si vyberať nemôžeme
19 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

V súčasnosti nám to, akou vakcínou nás zaočkujú, ordinuje štát. Nikto si nemôže vyberať. Alebo predsa len áno? Zdá sa, že pre niektorých tento postup neplatí! Ministra obrany Jaroslava Naďa zaočkovali vakcínou od firmy Pfizer/BioNTech, ktorá je určená pre seniorov.





Už takmer v celej Európe sa vakcínou AstraZeneca očkujú výhradne ľudia nad šesťdesiat. A niektoré krajiny túto vakcínu úplne vyškrtli z ponuky. Na Slovensku to máme presne opačne. Ak máte pod šesťdesiat, nemáte na výber. Pre vás je tu len vakcína od AstraZeneca.

Mnoho občanov sa preto očkovaniu vyhýba. Nemusel tak však urobiť štyridsiatnik Naď. Ten dostal Pfizer, hoci na Slovensku je určený pre seniorov, píše denník Pravda.




Naď to potvrdil v relácii Na telo televízie Markíza. Na otázku moderátora, či by sa dal očkovať AstraZenecou, odpovedal, že už to nie je možné. „Už som dostal prvú dávku od Pfizeru,“ uviedol. Ako dávno, znela ďalšia otázka. „Asi pred tromi týždňami, potom čo mi klesli protilátky po chorobe už pod úroveň, tak ako člen vlády som sa pripojil ku kolegom,“ dodal Naď.

Od pondelka sa uvoľňujú opatrenia, na viacero výnimiek treba negatívny test
Od pondelka platia nové výnimky zo zákazu vychádzania. Cesta do prírody a na individuálnu rekreáciu je možná aj medzi okresmi s podmienkou najviac sedemdňového negatívneho testu v prípade okresu vo štvrtom stupni varovania. Čítať ďalej
19 | 04 | 2021 | tasr


Ak nemôže byť človek zo zdravotných dôvodov zaočkovaný AstraZenecou, nemôže sa v súčasnosti prihlásiť na očkovanie. Vek je kritériom, ktorý mu automaticky pridelí vakcínu.

Kritike čelil aj predseda parlamentu Boris Kollár (55), ktorý dostal vakcínu Pfizer, nie AstraZenecu v čase, keď bola určená pre ľudí, ktorý dosiahli vek 56 rokov. Učiteľov vo veku 55 rokov v tom čase očkovali AstraZenecou.

Kollár tvrdil, že vakcínu si nevyberal a dostal to, čo dostal. Dodal tiež, že by sa bez problémov dal očkovať aj Sputnikom, ak by bol k dispozícii.

Závery NKÚ: Rezort zdravotníctva a krízový štáb sa vyhýbali zodpovednosti!
Národný kontrolný úrad vykonal audit ohľadom prijímania opatrení v súvislosti s Covidom na Slovensku. Záver NKÚ: „Zástupcovia rezortu zdravotníctva, či členovia ústredného krízového štábu, sa vyhýbali zodpovednosti v súvislosti s pandemickou... Čítať ďalej
19 | 04 | 2021 | Petra Demková