Plán obnovy nemôže z väčšiny pacientov občanov druhej kategórie
19 | 04 | 2021 I tasr

Plán obnovy nemôže z veľkej časti slovenských pacientov robiť občanov druhej kategórie. Všetci bez rozdielu, v ktorom regióne žijú, si zaslúžia nové alebo zrekonštruované budovy nemocníc a kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť.


Tvrdí to prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko. Plán by sa podľa neho mal zmeniť tak, aby finančné prostriedky z neho mohli čerpať nielen štátne, ale aj neštátne zdravotnícke zariadenia.

"Ak by sa návrh nezmenil, z veľkej časti slovenských pacientov, ktorí majú tú smolu, že žijú v regióne s neštátnou nemocnicou, robí občanov druhej kategórie," uviedol. Poukázal na to, že historicky najväčšia investícia do slovenského zdravotníctva vo výške viac ako 1,1 miliardy má skončiť v zariadeniach, ktorých zriaďovateľom je Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Podľa ANS ide o "diskriminačné rozhodnutie", ktoré poškodí celý sektor zdravotníctva na desiatky rokov.

Návrh plánu obnovy pre zdravotníctvo nebol podľa ANS prediskutovaný so zdravotníckymi organizáciami a obsahuje veľké množstvo nedostatkov. Asociácia kritizuje, aby bol akýkoľvek poskytovateľ zdravotníckej starostlivosti diskriminovaný na základe toho, kto je jeho zriaďovateľ alebo vlastník. "Žiadame, aby pred rozhodnutím o investíciách bola vykonaná dôkladná analýza potrieb zdravotníctva a najmä optimalizácia siete nemocníc," zdôraznil Petko.

ANS preto spúšťa kampaň "Pomôž svojej nemocnici". Vyzýva občanov, aby svojou podporou prispeli k zmene tohto rozhodnutia a pomohli zabezpečiť investície pre svoju nemocnicu na webovej stránke www.pomozsvojejnemocnici.sk.

Raši: Vyzývame vládu, aby umožnila slobodný výber vakcíny proti COVID-19
Strana Hlas-SD vyzýva vládu, aby čo najskôr umožnila občanom slobodný výber vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Zvýšilo by to podľa nich ochotu ľudí nechať sa zaočkovať. Štát by presne vedel, aké vakcíny má kontrahovať a kam ich má distribuovať.... Čítať ďalej
19 | 04 | 2021 | tasr