Veda: Nový ďalekohľad objaví známky života na iných planétach do 5 až 10 rokov (FOTO)
18 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba (JWST), nástupca Hubblovho ďalekohľadu, by mohol podľa vedkyne Caprice Phillipsovej odhaliť známky života na iných planétach. A to už v priebehu nasledujúcich piatich až 10 rokov, informuje portál RT.


Nový špičkový ďalekohľad, ktorý bude uvedený v októbri 2021, by podľa výpočtov mohol ľudstvu umožniť odhaliť známky života na vzdialených planétach už za 60 hodín.

"Čo ma na výsledkoch skutočne prekvapilo, je to, že v nasledujúcich 5 až 10 rokoch môžeme reálne nájsť známky života na iných planétach," uviedla Phillipsová zo Štátnej univerzity v Ohio.

Phillipsová sa zúčastní na aprílovom stretnutí APS 2021, kde bude diskutovať o tom, ako by nový ďalekohľad mohlo zistiť bio signály na vzdialených trpasličích planétach s plynom. Zahŕňajú Super-Zeme, čo sú extrasolárne planéya s hmotnosťou vyššou ako Zem. Sú medzi nimi aj Mini-Neptúny, teda planéty menej hmotné ako Neptún. Pripomínajú však Neptún, pretože majú hustú atmosféru vodíka a hélia.



Phillipsová vypočítala, že hneď, ako bude vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba funkčný po očakávanom štarte v októbri, bude schopný odhaliť stopy amoniaku na približne šiestich planétach na niekoľkých obežných dráhach.

Prítomnosť amoniaku je len jedným z potenciálnych biosignatúr, ktoré astrobiológovia berú do úvahy pri pokračujúcom hľadaní života vo vesmíre. Vylepšené infračervené rozlíšenie, citlivosť JWST a širšia škála senzorov poskytnú ľudstvu bezprecedentný pohľad na vesmír okolo nás.

Plynní trpaslíci patria medzi mnohých uchádzačov, ktorí by mohli hostiť prvý život, s ktorým sa ľudstvo môže stretnúť mimo našej planéty. JWST by mohol byť nástrojom, ktorý nás privedie do novej éry prieskumu vesmíru.



Vyliečenie depresie na dosah? Vedci našli vyše 500 génov spoločných úzkostným poruchám
Štúdia austrálskych vedcov objavila stovky zdieľaných génov u ľudí žijúcich s úzkostnými poruchami aj s depresiou. Ide o významný krok v boji proti dvom neriešiteľným duševným nepriateľom ľudstva, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 04 | 2021 | Lukáš Leca