Už aj vojnové lode Veľkej Británie smerujú do Čierneho mora
18 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Britské vojnové lode smerujú do Čierneho mora. Británia pripravuje na vyslanie do oblasti v prípade potreby aj lietadlovú loď HMS Queen Elizabeth so stíhačkami F-35 na palube.


"Vojnové lode kráľovského námorníctva odplávajú do Čierneho mora budúci mesiac. Ich vyslanie je reakciou Londýna na rastúce napätie medzi ukrajinskými a ruskými silami." Píše najnovšie web britských "Timesov" thetimes.co.uk.


Ukrajinský veľvyslanec varoval pred ruskou snahou ovládnuť Čierne more
Ruský prezident Vladimir Putin chce vrátiť Ukrajinu pod vplyv Ruska za každú cenu, nezastavia ho medzinárodné normy ani pravidlá. Zastaviť ho môže iba efektívna reakcia medzinárodného spoločenstva, ako napríklad posilnená vojenská prítomnosť na... Čítať ďalej
06 | 03 | 2019 | tasr

Reakcia na Bidena

"Vyslanie lodí k pobrežiu Ukrajiny má preukázať solidaritu NATO so spojencami v Kyjeve. Je to následný krok po tom, ako americký prezident Biden dočasne pozastavil plavbu dvoch amerických vojnových lodí do Čierneho mora. Údajne z obavy pred stupňovaním krízy v regióne." Píše citovaný web.



Ruské zdroje sú konkrétnejšie

"Jeden torpédoborec typu 45 vyzbrojený protilietadlovými raketami a protiponorková fregata typu 23 sa odčleňujú z pracovnej skupiny dopravného letectva kráľovského námorníctva v Stredozemnom mori. Podľa vyšších námorných zdrojov smerujú cez Bospor do Čierneho mora." Informuje web agentúry TASS tass.com.
Dialóg hluchých so slepými

Západné krajiny nedávno opakovane vyjadrili znepokojenie nad vyhláseniami ukrajinskej armády o zvýšení ruskej vojenskej prítomnosti v blízkosti ukrajinských hraníc. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však predtým oznámil, že pohyby ruských vojsk na území Ruskej federácie by sa nemali týkať iných štátov. Nepredstavujú tak pre nikoho žiadnu hrozbu. Navyše, ruské námorné sily v Čiernom mori operujú výhradne vovýsostných vodách Ruskej federácie.

(Medzititulky red. HD.)

Rusko vystupuje proti plánu USA na vyslanie ďalších lodí NATO do Čierneho mora
Návrh Spojených štátov na vyslanie ďalších lodí NATO do Čierneho mora so zámerom zabezpečiť bezpečný prechod pre ukrajinské plavidlá a odstrašiť Rusko je v Moskve vnímaný "negatívne". Oznámil to v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého... Čítať ďalej
04 | 04 | 2019 | tasr