Sýria odsúdila presun síl USA a NATO k hraniciam Ruska
18 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Sýrske ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že Sýria odsudzuje presun síl USA a NATO k ruským hraniciam. Informovala o tom v nedeľu agentúra Sana s odvolaním sa na vládne zdroje.


"Prečo sa lietadlá aliancie aktivizujú blízko hraníc Ruskej federácie? V akcii sú neustále prieskumné lietadlá USA, Veľkej Británie a ďalších štátov bloku. Sýrske ministerstvo zahraničia sa domnieva, že by to mohlo vytvoriť vážnu hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť." Správu agentúry Sana prevzal web iz.ru.



Americká eskalácia je hrubým zasahovaním

„Oficiálny zdroj na ministerstve zahraničia Sýrskej arabskej republiky zdôraznil, že tieto kroky americkej eskalácie sú odrazom hrubého zasahovania do vnútorných záležitostí iných štátov.Je to vyšší stupeň ekonomických sankcií v snahe podmaniť si zvrchované štáty v súlade s politikou šírenia hegemónie Washingtonu po celom svete, “ píše sa v správe.

Kyjev vydiera svet. Ak NATO neprijme za člena Ukrajinu, začne vyrábať jadrové zbrane
Ukrajinský veľvyslanec bez zábran vydiera, že v prípade odmietnutia členstva v NATO môže Kyjev začať vyrábať jadrové zbrane. Čítať ďalej
17 | 04 | 2021 | Ivan Brožík

Ľahkomyseľná politika USA

Ministerstvo tiež zdôraznilo, že Sýria odmieta prístup, ktorý si USA zvolili v medzinárodných vzťahoch. Sýria podporuje Rusko a jeho opatrenia, ktoré táto krajina prijíma na zachovanie národnej bezpečnosti, stability vo svete a na ochranu pred hrozbami, ktoré vyplynuli z „ľahkomyseľnej“ politiky USA.

13. apríla hovoril ruský minister obrany Sergej Šojgu o presune jednotiek USA a NATO k hraniciam s európskou časťou Ruska. Uviedol, že hlavný bojový potenciál  USA a NATO sa sústreďuje v čiernomorskom regióne a Pobaltí, americké sily sa posilňujú v Poľsku a pobaltských krajinách. Šéf rezortu obrany tiež uviedol, že USA a ich spojenci v NATO budujú námorné a pozemné sily v Arktíde.
Bielorusko tiež hlási prítomnosť cudzích vojsk

Ďalší deň podľa iz.ru oznámil náčelník bieloruského generálneho štábu ozbrojených síl generálmajor Viktor Gulevič eskalovanie aktivít NATO v blízkosti hraníc s Bieloruskom a Ruskom.

Stály predstaviteľ Ruska pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Alexander Lukaševič 15. apríla uviedol, že znepokojenie vyvoláva zvýšená frekvencia manévrov NATO v blízkosti Ukrajiny .
Intenzívna špionáž

K 18. aprílu zdroje iz.ru informovali, že zahraničné prieskumné lietadlá a drony za posledné dva týždne prudko zintenzívnili lety pozdĺž ruských hraníc. Okrem lietadiel z USA a Veľkej Británie boli zaznamenané aj výzvedné lety  z iných krajín. Zahraniční spravodajskí dôstojníci tiež rozšírili územia svojich letov. Okrem tradičných zón - Krymu a hraníc s Ukrajinou a Pobaltím - boli už aj  pri Kamčatke a Čukotke lokalizované cudzie špionážne lietadlá.

(Medzititulky red. HD.)

Provokatérom pri ukrajinských hraniciach nie je iba Rusko, ale aj USA a NATO, tvrdí Chmelár
Súčasnú napätú situáciu na rusko-ukrajinských hraniciach pripisujú mnohí, aj naši, politici najmä ruskej strane. Politický analytik Eduard Chmelár ale vidí celú vec úplne ináč, čo zoširoka vysvetlil na sociálnej sieti. Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik