Ruská FSB zatkla dvoch Bielorusov. Pripravovali v Bielorusku ozbrojený štátny prevrat
18 | 04 | 2021 I Ivan Čeredejev
Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zatkla dvoch Bielorusov. Pripravovali v Minsku ozbrojený štátny prevrat. K akcii spojenej s vraždou prezidenta Alexandra Lukašenka malo dôjsť v Minsku počas vojenskej prehliadky 9. mája na Deň víťazstva.
Prevrat formou farebnej revolúcie

O úspešnej operácii informoval postál tass.com s odvolaním sa na oddelenie FSB pre styk s verejnosťou.

"V špeciálnej operácii FSB spolu s Výborom štátnej bezpečnosti (KGB) Bieloruska bolo zabránené ilegálnym aktivitám Jurija Leonidoviča Zjankoviča, držiteľa dvojitého občianstva USA a Bieloruska, a bieloruského občana Alexandra Feduta, ako pripravovali vojenský štátny prevrat v súlade s overeným scenárom ´farebných revolúcií ´so zapojením domácich a ukrajinských štátnych príslušníkov," uvádza sa v správe FSB. Podľa tejto informácie cieľom pripravovaného prevratu bola aj fyzická
Lukašenko: Uväznili sme skupinu napojenú na CIA. Chcela zavraždiť mňa a moje deti
18 | 04 | 2021 | editor01hd
prezidenta Lukašenka.

Lukašenko: Uväznili sme skupinu napojenú na CIA. Chcela zavraždiť mňa a moje deti
18 | 04 | 2021 | editor01hd


FSB informuje, že na základe informácií bieloruského KGB radikálni opoziční ideológovia Zjankovič a Feduta cez internetovú aplikáciu organizovali diskusie o plánoch na ozbrojené povstanie v Bielorusku. "Využijúc prostriedky utajenia rozhodli sa uskutočniť osobné stretnutie v Moskve s opozične zmýšľajúcimi generálmi ozbrojených síl," uvádza sa v správe.
Sprisahanci konzultovali v USA a Poľsku

Podľa FSB, keď sa Zjankovič vrátil po konzultáciách v USA a Poľsku do Moskvy, tajná schôdzka sa uskutočnila v privátnej miestnosti istej reštaurácie. Správa ďalej naznačuje, že na schôdzku sprisahancov prišli osoby, ktoré sa len vydávali za bieloruských generálov. Pravdepodobne išlo o osoby spolupracujúce s FSB a KGB.

Organizátori prevratu "generálom" tvrdili, že ak má byť prevrat úspešný, "je nevyhnutné odstrániť takmer všetkých najvyšších predstaviteľov republiky".

"Do detailu opísali plán vojenského prevratu. Vrátane obsadenia rozhlasových a televíznych centier, aby mohli vysielať svoj príhovor národu, a blokovania jednotiek poriadkovej polície OMON, ktoré sú lojálne úradom v hlavnom meste," uvádza FSB.
Padnúť mali všetky najvyššie hlavy

"Pripravovali výpadok elektrickej siete, aby zabránili akciám armády a orgánov činných v trestnom konaní. Predpokladalo sa, že ozbrojené skupiny umiestnené na tajných základniach začnú s aktívnou fázou prevratu," píše sa v správe. Cieľom puču mal byť rozvrat bieloruského ústavného zriadenia a zverenie moci Výboru národného uzmierenia.

"Po tom, ako bolo vyššie uvedené stretnutie nahraté, sprisahanci boli zadržaní ruskou bezpečnostnou službou a boli vydaní bieloruským kolegom," uzatvára FSB.

Česko vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády
Česká republika vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Na opustenie ČR dostali 48 hodín. Oznámil to v sobotu večer český minister zahraničných vecí a vicepremiér Jan Hamáček,... Čítať ďalej
18 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR