Odpoveď Moskvy Prahe na vyhostenie diplomatov: Dobre viete, čo bude nasledovať!
18 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová v komentári k rozhodnutiu Prahy vyhostiť 18 ruských diplomatov uviedla, že Česká republika si je dobre vedomá toho, čo bude nasledovať. 


"Je to nezmysel, ktorý si vysali z prsta. Je to len vykonštruovaná zámienka na podporu Američanov, ktorí od nás teraz dostali tvrdú odpoveď, " povedal podľa webu srspol.sk Vladimir Džabarov, prvý podpredseda Výboru pre medzinárodné záležitosti Rady federácie.

Povedal tiež, že odpoveď bude pravdepodobne primeraná.
Nepochopiteľné rozhodnutia

Český minister zahraničia Jan Hamáček v sobotu uviedol, že z krajiny bolo vyhostených 18 ruských diplomatov, ktorí musia krajinu opustiť do 48 hodín.

Predseda vlády Andrej Babiš skôr uviedol , že existuje podozrenie, že do výbuchu muničného skladu vo Vrběticich boli zapojení dôstojníci ruskej tajnej služby GRU.

Praha provokuje Rusov, má námestie Borisa Nemcova
Praha pomenovala po zavraždenom ruskom opozičnom politikovi námestie, na ktorom sa nachádza ruské veľvyslanectvo. Čítať ďalej
28 | 02 | 2020 | SITA

Reakcia prezidenta Zemana

Poskytol ju jeho tlačový hovorca Jiří Ovčáček. Uviedol, že prezident Miloš Zeman bol o situácii informovaný.

"Prezident republiky bol o prípade informovaný pánom predsedom vlády aj pánom vicepremiérom v priebehu soboty. Prezident republiky teda všetky informácie má k dispozícii. Najvyšší ústavní činitelia postupujú v súčinnosti, " uviedol na sociálnych sieťach Ovčáček.
 Rada Federácie vyzvala na tvrdé sankcie proti Českej republike

Okrem diplomatickej reakcie by sa mali proti Českej republike zaviesť aj ekonomické sankcie. Oznámil to 18. apríla senátor z krymskej oblasti, člen medzinárodného výboru Rady federácie Sergej Tsekov. Informuje web iz.ru.

„Myslím si, že Česká republika by mala byť odmietnutá v podobe veľmi vážnych sankcií na svoju ekonomiku a sociálnu sféru. Aké budú reakčné opatrenia, určí vláda, “cituje web Tsekova . Podľa neho musí byť odpoveď Prahe tvrdá.

Ešte včera Dmitrij Novikov, prvý podpredseda Výboru pre medzinárodné záležitosti Štátnej dumy, poznamenal, že neexistujú dôvody na vyhostenie diplomatov z Českej republiky. Podľa jeho názoru vyhostenie diplomatov v krajinách EÚ sa podobá pretekom v preukazovaní lojality k Washingtonu.

(Medzititulky red. HD.)

Česko vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády
Česká republika vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Na opustenie ČR dostali 48 hodín. Oznámil to v sobotu večer český minister zahraničných vecí a vicepremiér Jan Hamáček,... Čítať ďalej
18 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR