Huawei plánuje spustiť ultrarýchlu 6G sieť do roku 2030
18 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Kým mnoho krajín po celom svete začína využívať iba technológiu 5G, čínsky technologický gigant Huawei prišiel s plánmi na uvedenie oveľa rýchlejšieho nástupcu, informuje portál RT.


Plány odhalil predseda spoločnosti Xu Zhijun na konferencii v Šen-čene. Úradník uviedol, že siete 6G budú na trh uvedené do roku 2030. Teda za menej ako 10 rokov.

Spoločnosť Huawei sľúbila, že vydá bližšie informácie vysvetľujúce víziu rozvoja sietí novej generácie v blízkej budúcnosti. Podrobností o tejto technológii je málo, no čínska CGTN uviedla, že 6G siete môžu byť 50-krát rýchlejšie ako 5G.

Vzhľadom na to, že siete 5G umožňujú za ideálnych podmienok prenos až 20 gigabitov za sekundu, rýchlosť jeho nástupcu môže dosiahnuť 1 000 gigabitov za sekundu.

Vyliečenie depresie na dosah? Vedci našli vyše 500 génov spoločných úzkostným poruchám
Štúdia austrálskych vedcov objavila stovky zdieľaných génov u ľudí žijúcich s úzkostnými poruchami aj s depresiou. Ide o významný krok v boji proti dvom neriešiteľným duševným nepriateľom ľudstva, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Aj keď to určite umožní používateľom rýchlejšie sťahovať všetko od aplikácií až po videá, technológia 6G tiež umožní použitie internetu pri vysokorýchlostných pohyboch, napríklad v lietadle, uvádza sa v správe.

Huawei je jedným z globálnych lídrov vo vývoji siete 5G, ale niektoré krajiny sa rozhodli na základe amerického tlaku obmedziť používanie vybavenia do spoločnosti.

V roku 2019 technologická spoločnosť odhalila, že začala pracovať na sieťach 6G „už dávno“. Jej generálny riaditeľ Ren Zhengfei uviedol, že technológia je stále v počiatočných fázach. Predpokladá sa, že kým sa stane realitou, môže uplynúť asi desať rokov.

Spoločnosť SpaceX získala zmluvu s NASA na vývoj a výrobu lunárneho pristávacieho modulu Artemis
Americká vesmírna agentúra NASA uzavrela zmluvu so spoločnosťou Elona Muska SpaceX na výstavbu mesačného pristávacieho modulu, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 04 | 2021 | Lukáš Leca