Český veľvyslanec v Moskve Pivoňka pôjde na koberček k Lavrovovi
18 | 04 | 2021 I Ivan Čeredejev
Český veľvyslanec Vítězslav Pivoňka pôjde na koberček k ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi. S odvolaním sa na dobre informovaný zdroj o tom informovala agentúra TASS.

Ruská federácia pripravuje tvrdú odpoveď na rozhodnutie českej vlády vyhostiť 18 ruských diplomatov z Prahy. K oznámeniu došlo po tom, čo česká kontrarozviedky BIS obvinila ruskú vojenskú spravodajskú službu GRU z teroristického útoku v obci Vrbětice z roku 2014. Pozorovatelia upozorňujú, že je podozrivé, keď o incidente neinformuje česká vojenská kontrarozviedka, ale civilná BIS.

"Český veľvyslanec bol predvolaný na ruské ministerstvo zahraničných vecí," uviedol v tejto súvislosti zdroj agentúry TASS. S veľkou pravdepodobnosťou sa očakáva, že Pivoňkovi bude oznámené, že Rusko ako odpoveď na vyhostenie svojho personálu z Prahy bude požadovať odchod českých diplomatov z Moskvy.

Rusko na bezprecedentný krok Česka odpovie, vidí aj americkú stopu
Rusko dôrazne protestuje voči postupu českých orgánov, ktoré sa v sobotu rozhodli vyhostiť 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, identifikovaných ako dôstojníci tajných služieb. Čítať ďalej
18 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR