NATO požaduje voľný priechod do ukrajinských prístavov v Azovskom mori
17 | 04 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Krajiny NATO požadujú voľný priechod z Ruska cez Čierne more do ukrajinských prístavov v Azovskom mori, informuje epochtimes.de.


„Žiadame Rusko, aby zaručilo voľný prístup do ukrajinských prístavov a slobodnú plavbu,“ – uvádza sa vo vyhlásení Aliancie, ktoré bola zverejnené v piatok.


Vyhlásenie NATO prišlo krátko po tom, čo Rusko oznámilo, že od 24. apríla do konca októbra obmedzí plavbu zahraničných vojenských lodí cez tri vodné cesty v blízkosti polostrova Krym.


Putin uvažuje nad tým, či by Rusko malo „odplatiť“ USA nové sankcie
Ruský prezident Vladimir Putin zvažuje možnosť reagovať na nové ekonomické sankcie proti krajine. Washington ich na Moskvu uvalil tento týždeň, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 04 | 2021 | Lukáš Leca

Vzťahuje sa to aj na ďalšie štátne lode, citovala tlačová agentúra Ria Novosti ruské ministerstvo obrany. Rusko anektovalo Krym v marci 2014. Západ následne uvalil na Rusko sankcie. Moskva nedávno začala nové námorné manévre v týchto vodách.



Znepokojujúci vývoj

Vysoký predstaviteľ Európskej únie, ktorý chce zostať v anonymite, označil vývoj  za „veľmi znepokojujúci“. „Je to je ďalší krok ruskej vlády zlým smerom,“ – vyhlásil. “


Vyhlásenie ruského ministerstva obrany sa týka západného cípu polostrova Krym, úseku od Sevastopoľa po Hursuf a obdĺžnika pri Kerčskom polostrove. Táto oblasť je obzvlášť kontroverzná, pretože Kerčský prieliv spája Čierne more s Azovským morom. Ukrajina používa túto námornú cestu na vývoz obilia a ocele.


Kyjev vydiera svet. Ak NATO neprijme za člena Ukrajinu, začne vyrábať jadrové zbrane
Ukrajinský veľvyslanec bez zábran vydiera, že v prípade odmietnutia členstva v NATO môže Kyjev začať vyrábať jadrové zbrane. Čítať ďalej
17 | 04 | 2021 | Ivan Brožík

Cieľom je deeskalácia napätia

Nemecko, Francúzsko a Ukrajina vyzvali na stiahnutie ruských jednotiek z hranice s Ukrajinou. Cieľom je deeskalácia napätia, uviedol v piatok hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert po rokovaniach kancelárky Angely Merkelovej (CDU), francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a hlavy Ukrajiny Volodymyra Zelenského.


Po videokonferencii Merkelová a Macron zdôraznili svoju podporu nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny.


Macron ešte predtým prijal Zelenského v Paríži. Ukrajinská hlava štátu potom vyzvala ruského prezidenta Vladimira Putina na usporiadanie spoločného summitu v tzv. normandskom formáte. Koncom roka 2019 sa Putin a Zelenskyj stretli prvýkrát v Paríži. Stretnutie vtedy sprostedkovali  Merkelová a Macron. Nádeje na jasné zblíženie a následný summit sa však odvtedy nenaplnili, konštatuje na záver epochtime.de.


Rusko a USA sú na pokraji druhej karibskej krízy (ANALÝZA)
Komentár Inforuss (Rozsiahla analýza aktuálneho stavu Americko-Ruských vzťahov) Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič