Matematik Kollár: Svetlo asi v troch štvrtinách tunela vidíme, len či to nie je fatamorgána
17 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Na rozdiel od Igora Matoviča matematik a dátový analytik Richard Kollár našich vedcov chváli. Boli to totiž práve oni, ktorých predpovede a návrhy viedli k zníženiu počtu infikovaných koronavírusom na Slovenskou.


Kým držali ochrannú ruku nad Slovenskom vedci, krivka úmrtnosti na COVID-19 sa držala ešte na akej-takej rozumnej hodnote. Potom to však zobral do rúk Igor Matovič. Zakrátko sme sa stali z hľadiska úmrtnosti najhorším štátom na svete. Richard Kollár v statuse na sociálnej sieti chváli našich vedcov. Za to, že mali nielen dobré predpovede, ale aj návrhy čo robiť, aby sme koronavírus dokázali udržať na uzde.
Vedci dokázali výrazne pomôcť celej spoločnosti

„Počas tejto pandémie slovenská veda mňa osobne pozitívne prekvapila. Podarilo sa jej množstvo vecí, ktoré možno neboli prelomovými svetovými vedeckými štúdiami či objavmi, ale dokázala skutočne výrazne pomôcť celej našej spoločnosti,“ píše hneď v úvode Richard Kollár. „Od prvého kroku, ktorý urobili pre mnohých prekvapivo v marci 2020 rektori bratislavských vysokých škôl (a zároveň vedci), cez rýchlu výrobu citlivých PCR testov, cez epidemiológov, ktorí ako asi prví v Európe zaviedli v spoločnosti vo veľkej miere rúška, cez jeden z prvých modelov vývoja pandémie na svete, ktorý predpovedal správne priebeh prvej vlny a pomohol nám nastaviť bezpečne uvoľňovanie opatrení na jar, pomocou všetkých týchto krokov a mnohých ďalších sme úspešne prešli prvou jarnou vlnou pandémie,“ vymenoval dátový analytik niektoré z veľmi dobrých krokov našich vedcov.

Aj na jeseň a v zime sa podarilo slovenským vedcom ako jedným z prvých správne upozorňovať na nedostatky antigénových testov, na ktoré až teraz s oneskorením takmer pol roka poukazuje európska vedecká špička. „Podarilo sa u nás vyvinúť možno prvé PCR testy špecificky identifikujúce britský a neskôr na juhoafrický variant vírusu. V nemocniciach to vyzerá tiež tak, že špičkoví slovenskí infektológovia nepodľahli falošnej reklame a už od jari 2020 ich postupy kopírovali do veľkej miery to, čo sa ukazuje ako efektívne pri liečbe vo svete aj dnes. A bol to napokon náš oficiálny odborný orgán, ktorý povedal nahlas to, čo odborná obec v Európe už dávno vedela, len nemala v žiadnej krajine odvahu to nahlas povedať,“ pokračuje Kollár v chválach našich vedcov.

„Takto vyzerá ten slovenský boj s pandémiou?“ pýta sa kriticky matematik Richard Kollár
Slovensko sa pomaly dostáva z hrozivých štatistík. Uvoľnenie opatrení, ktoré navrhujú niektorí vládni predstavitelia, môžu všetko vrátiť naspäť. Od matematika a analytika Richarda Kollára si z to vyslúžili kritiku. Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Nedostatok záujemcov o očkovanie je zrejme teraz náš najväčší problém

Naši vedci podľa Kollára mnohokrát s veľkým predstihom upozorňovali na budúce problémy. Ich varovania neboli brané dostatočne vážne. „Na Slovensku neboli a nie sú verejne známe vedecké autority, ktoré by odhovárali od očkovania, ktoré by podporovali premorovanie spoločnosti napriek vysokým ľudským stratám, či ktoré by podporovali liečebné nástroje, ktorých účinnosť sa nepotvrdila. Sami si len málo uvedomujeme, ako je toto pre nás dôležité,“ konštatuje matematik. Podľa neho jedným z kľúčov tohto úspechu bolo aj spojenie slovenských vedcov na jeseň 2020 naprieč vednými odbormi.
Za rohom je nové prekvapenie

„Preto si ktokoľvek môže dnes prejsť vyjadrenia slovenských vedcov mesiace späť a zistí, že sa málokedy v oblasti pandémie mýlia a veľmi presne poukazujú na to, čo nás čaká. Škoda, že to nebolo rešpektované viac,“ prízvukuje Kollár. Vedci teraz poukazujú na to, že nás už veľmi čoskoro čaká nedostatok záujemcov o očkovanie na Slovensku. „Je to zrejme teraz náš najväčší problém, ak si s ním dostatočne neporadíme. Môj tip je, že nás to znovu prekvapí, ako nedostatočná kapacita hygieny, nečakaný (ne)účinok plošného testovania, nečakane vysoká prítomnosť britského variantu, či nečakaná potreba mať pripravený registračný systém na očkovanie,“ dodáva Kollár.

Richard Kollár: Vakcíny Pfizer odmietli tí odborníci, ktorí sa nimi pred kamerami očkovali?
Slovensko odmietlo od Pfizeru tri milióny vakcín proti koronavírusu. Škandál, aký u nás zrejme nemá obdobu, zhodnotil v statuse na sociálnej sieti i matematik Richard Kollár. Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Svetlo asi v troch štvrtinách tunela už vidíme, len či to nie je fatamorgána

Slovensko podľa matematika bolo a zostáva predsa krajinou prekvapení. „Pripravujú sa tu len progresívci, Sorosom platení hádzači dlažobných kociek, dobre plánujúci a koordinovaní nakupovači kvetov a podobné zákerné skupiny. Práve absencia prípravy predsa skutočných Slovákov od nich odlišuje a na nej stoja základy našej svojstojnosti,“ píše pri konci Richard Kollár.

Tento text má podľa neho aj oveľa smutnejšie pokračovanie, ktoré sa netýka vedy, ale pomstychtivosti ako dlhodobej národnej stratégie, bezmocnosti ako programu vlády a zbabelosti ako najvyššej cnosti. „Dovtedy nezabúdajte, že po novinároch, vedcoch a teraz Zuzane Baťovej môžete byť najväčším nepriateľom nášho úspešného predsedníctva zajtra práve vy,“ varuje matematik.

&id=2247644

A ako podľa neho dopadla Veľká noc? „Zatiaľ vyzerá, že celkom dobre. Nielen verejné reportované dáta, ale aj priemerná virálna nálož vo vzorkách z pozitívnych PCR testov ukazujú systematický trend. Asi sme to zvládli (počkal by som ešte tak 3 - 4 dni na finálne súdy, ale zatiaľ to vyzerá nádejne). Letné dovolenky sa približujú a svetlo, aj keď len asi v troch štvrtinách tunela už vidíme, len ešte nevieme na isto, či to nie je fatamorgána,“ píše na záver statusu Richard Kollár.

"Každým dňom zase prebúravame nové dno," píše dátový analytik Richard Kollár a hlási sa k ratlíkom
"Každým dňom zase prebúravame nové dno. Chápem, že voličský rybník v istej časti politického spektra je veľký. Ale kto by volil Harabina či Danka do parlamentu? Kto by ho chcel mať na stoličke ministra financií?" pýta sa Richard... Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | Ivan Brožík