Laššáková: Dezinformácie sú pre Denník N typické. Médiá si zo Slovenska urobili laboratórium
17 | 04 | 2021 I Petra Demková

Právnička Judita Laššáková upozorňuje na niekoľko prípadov, keď médiá rozohrali nepeknú hru a postavili sa do roly sudcov. Denník N si v minulosti dovolil – a dokonca aj chybne - informovať o hlasovaní členov senátu. Za omyl sa nikdy neospravedlnil. Bola to len obyčajná chyba alebo šíria naše médiá propagandu?



Ján a Martina

Prvý príklad, ktorému Laššáková venuje pozornosť, je prípad Kuciaka a jeho priateľky. Tu sa médiá snažili zohrať veľkú rolu. „Médiá pozorne, dalo by sa povedať, že až prehnane pozorne, sledovali súdny proces v prípade objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Mediálnemu tlaku vtedy čelili nielen obžalovaní, ale aj sudcovia, ba dokonca aj svedkovia,“ pripomína právnička.

Radačovský: Ako je možné, že denník SME a Kotleba vedeli niečo, čo ja ani Lučanskí nie?
Na zaujímavé okolnosti zverejnenia záverečnej správy o mimoriadnej udalosti v prešovskej väznici v súvislosti so samovraždou Milana Lučanského upozornil v maile šéfa kontrolnej komisie právny zástupca rodiny Miroslav Radačovský. Čítať ďalej
11 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik


„Predsedníčka senátu, sudkyňa Sabová a sudcovia Stieranka a Matel znášali veľký diel tlaku. Po vynesení rozsudku, ktorí znel v prípadoch Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej nevinný/nevinná, bol proti sudcom zorganizovaný mediálny lynč. Do éteru sa totiž dostal pomer hlasovania, ktorý bol podľa jednej notoricky známej novinárky 2:1, čo ostatné médiá nekriticky prebrali a pretriasali na svojich titulných stránkach,“ pripomína Judita Laššáková.
Slovenský trestný poriadok verzus zahraničie

Obludnosť tohto tvrdenia podľa známej právničky spočívala v tom, že „každý si hneď zaknihoval sudcov Stieranku a Matela tak, že to oni boli za verdikt nevinný/nevinná a za vinu obžalovaných hlasovala predsedníčka senátu Sabová. Médiá mali pani sudkyňu za hrdinku,“ pripomína právnička. Ďalej vysvetľuje, že podľa Trestného poriadku na Slovensku predseda senátu hlasuje vždy ako posledný, aby neovplyvnil ostatných sudcov.

Laššáková pre porovnanie približuje, ako to funguje v zahraničí. „Niekde v zahraniční to funguje tak, že sudcovia predstúpia pred novinárov a zdôvodnia svoje rozhodnutie. U nás však Trestný poriadok upravuje hlasovanie režimom utajenia. Takéto opatrenie neumožňuje súdu a sudcom obhájiť svoje hlasovanie, ak sa v médiách vyskytne správa, ktorá nezodpovedá pravde. Tak, ako to bolo v popisovanom prípade,“ pripomína právnička to, čo sa udialo v prípade súdneho procesu po vražde Kuciaka a Kušnírovej.
Dennik N zavádzal

„Denník N však vypustil informáciu, že pomer hlasovania bol 2:1,“ informuje Laššáková. „Teraz, keď predseda Špecializovaného trestného súdu vyhlásil, že u obžalovaného Kočnera to bolo 3:0, u obžalovanej Zsuzsovej to bolo 2:“, sa nikto v tomto denníku nikomu zo senátu neospravedlnil. Však ani nemal za čo, veď pomer bol naozaj 2:1. Síce iba v prípade obžalovanej Zsuzsovej, ale aj tak. Šírenie dezinformácií podobným spôsobom je pre Denník N typické. Toto je len jedna z dlhého radu káuz, ktorými permanentne dezinformujú verejnosť,“ upozorňuje Judita Laššáková.

„Keby hlúposť v denníku SME kvitla, tak by slovenské včely nestíhali,“ reaguje Fico
Líder Smeru-SD Robert Fico vo videu na sociálnej sieti zareagoval na jeden z politických komentárov denníka SME. Komentátor v ňom viní zo súčasnej vládnej krízy Roberta Fica a Petra Pellegriniho Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | Gabriel Matta

Únos Vietnamca

„Jedna z ďalších káuz, ktorá traumatizovala spoločnosť a ktorú ukončil generálny prokurátor SR Maroš Žilinka, bol takzvaný únos Vietnamca. Výsledok novinári, hlavne ktorí o sebe hlásajú, že utvárajú verejnú mienku, prijali s nevôľou a na hlavu Maroša Žilinku sa z ich strany zniesla kritika. Vyšetrovanie, ktoré dokázalo, že aj táto kauza bola len mediálnou fraškou vytvorenou na postupnú likvidáciu vtedajšieho ministra vnútra za Smer-SD Roberta Kaliňáka, bolo ukončené aj v spolupráci s nemeckým súdom,“ pripomína právnička.

„Novinárom to však nestačilo, to nebolo dosť a ani to nebolo dobré. Mnohí z nich vyplakávali do éteru, že jednak treba odpolitizovať generálnu prokuratúru, ale na druhej strane jedným dychom dodávajú, že treba podriadiť GP pod ministra vnútra!“ čuduje sa Laššáková.
Prečo to novinári robia? Jednoducho omyl alebo šíria propagandu?

Následne sa známa právnička zamýšľa, prečo to novinári robia. Je to len chyba v myslení týchto novinárov alebo ukážka propagandy prebiehajúcej už niekoľko rokov? „Výsledok destabilizácie materiálneho právneho štátu, v ktorom majú vyšetrovať orgány činné v trestnom konaní a súdiť súdy právoplatným rozsudkom, sa začal už skôr. Dnes však nadobúda obludné rozmery, keď už aj slepý musí vidieť, že médiá si zo Slovenska urobili laboratórium svojej moci,“ hovorí na rovinu právnička.

„Čo všetko majú dovolené a čo všetko sa im prepečie, záleží iba na ich čitateľoch. Mýliť sa je ľudské a chápem aj to, že povedať ´Prepáčte´ je ťažké. Napriek tomu dúfam, že sa médiá ospravedlnia všetkým, ktorým ublížili, ukrivdili a v prípade vymyslenej kauzy únosu Vietnamca aj pripravili o kariéru dlhoročných pracovníkov, ktorí neslúžili Robertovi Kaliňákovi, ale Slovenskej republike,“ očakáva Judita Laššáková.

Podľa Generálnej prokuratúry DenníkN zavádza manipulatívnym tvrdením
Prokurátor GP SR sa ostro ohradil voči správe Denník N v ktorej malo odznieť, že: „Kočner mal v mobile aj šéfa prieskumného oddelenia generálnej prokuratúry Doricu“ Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR