Havana oslávila výročie „Zátoky svíň“. Štubniak vysmial amatérov z CIA, vzdal hold Kube
17 | 04 | 2021 I Petra Demková

Pred 60 rokmi, 17. apríla 1961, sa odohrala na Kube akcia dodnes známa pod názvom „Zátoka svíň“. Kubánski exulanti vyslaní z USA sa pod taktovkou CIA pokúsili zosadiť Fidela Castra. Ako sa to skončilo, dnes svet dobre vie. Pri príležitosti výročia si Juraj Štubniak zaspomínal na svoj výlet na Kube a vzdal hold Castrovi a Kubáncom, ktorí „vzdorujú agresorovi a nenechajú sa kúpiť za hamburger“.



Obdivujem Kubáncov vzdorujúcich agresorovi

„Bol som na Kube pred 16 rokmi, bol som aj v Zátoke svíň, aj som absolvoval nie nekonečné povinné prehliadky siení bojových tradícií, až v kasárňach Moncada mi povolili nervy a medzi účastníkmi v zájazde som zorganizoval vzburu,“ napísal na sociálnu sieť Štubniak a pridal smajlíka.

Lipták: Po prvom výstrele amerického vojaka budú mať USA životnosť maximálne pol hodinky
Situácia na ukrajinsko-ruských hraniciach je stále napätá a so znepokojením ju sledujú aj Slováci. Čo by sa mohlo stať, ak by došlo k ozbrojenému konfliktu, si dnes nikto nedokáže poriadne predstaviť. Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik


„V každom prípade amatérska akcia CIA znamenala len posilnenie Castrovho režimu. Obdivujem Kubáncov, ktorí aj napriek obrovským problémom, ktoré ich izolácia prináša, stále vzdorujú agresorovi a nenechajú sa kúpiť za hamburger. Na rozdiel od nás,“ trefne okomentoval súčasné dianie nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe sudca z televízie.
História "Zátoky svíň"

K svojmu komentáru pridal aj článok, ktorý vydal pri príležitosti výročia magazín Extraplus s názvom Fidel Castro pred 60 rokmi v zátoke svíň zosmiešnil Američanov a CIA. V článku sa čitateľ dočíta fakty z histórie.

„Dňa 17. apríla 1961 sa na pobreží v Bahía de los Cochinos vylodila vyše 1400-členná skupina kubánskych emigrantov podporovaná CIA. Nepridala sa k nim však ani kubánska armáda, ani miestny ľud. Kubánci exulantov zajali. Išlo o členov bývalého Batistovho vojska alebo o ľudí z bohatých rodín kubánskych priemyselníkov, plantážnikov a veľkostatkárov, ktorým bol po revolúcii zoštátnený majetok. Fidel Castro vyhlásil, že zajatcov vymení so Spojenými štátmi za 200 poľnohospodárskych traktorov,“ informuje Extraplus.

Ruská hrozba? USA letecky dodávajú z Rigy do Kyjeva najmodernejšie raketové systémy
Špeciálny let amerického letectva s nákladným transportérom C-130J z Rigy do Kyjeva nebol ani prvý a nebude ani posledný. Ďalšie C-17A Globmaster III letectva USA neustále dodávajú na Ukrajinu prieskumné zariadenia, termovízne zameriavače tretej... Čítať ďalej
17 | 04 | 2021 | Ivan Brožík


Kubánski exulanti sa pokúšali zosadiť vodcu Fidela Castra. Kubánska armáda si však so skupinou v priebehu troch dní poradila. Americká tajná služba totiž situáciu na ostrove neodhadla a k povstalcom sa podľa pôvodných očakávaní nepridala ani časť kubánskej armády, ani miestni obyvatelia. Castro vyhlásil všeobecnú mobilizáciu a kubánska armáda spolu s Ľudovými milíciami exulantov porazila. Zahynulo ich vyše 110.

„Kubánske vládne jednotky stratili viac ako 170 mužov a okolo 4 000 ich bolo zranených. Kubánske revolučné sily zajali viac ako 1 200 exulantov, ktorí boli prepravení do Havany a väčšina z nich bola obvinená z vlastizrady,“ informuje Extraplus.
Castro silnejší ako predtým

Nakoniec však kubánsky líder bez akýchkoľvek podmienok všetkých do ďalšieho roka prepustil a mohli sa vrátiť do USA.

„Zátoka svíň“ ešte posilnila pozíciu Castra a ako informuje Extraplus, „počas konferencie OSN poslal v auguste 1961 revolucionár a hlavný veliteľ výcviku Ľudových milícií Ernesto Che Guevara americkému prezidentovi Kennedymu odkaz: "Ďakujeme za Playa Girón. Pred inváziou bola revolúcia krehká, teraz je silnejšia než kedykoľvek predtým."

Putin uvažuje nad tým, či by Rusko malo „odplatiť“ USA nové sankcie
Ruský prezident Vladimir Putin zvažuje možnosť reagovať na nové ekonomické sankcie proti krajine. Washington ich na Moskvu uvalil tento týždeň, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 04 | 2021 | Lukáš Leca