Francúzsky najvyšší súd odmietol rozdeľovať ľúdí na zaočkovaných a nezaočkovaných
17 | 04 | 2021 I Imrich Kovačič

V rámci sekcie blogov denník N sa objavila informácia od Dany Jelinkovej Dudzíkovej s názvom "Le Conseil d’État – aktualita" Autorka blogu uvádza, že „približne pred rokom sa objavili vo francúzskej tlači otázniky, ako a či najvyššia  autorita francúzskeho správneho súdnictva Le Conseil d’État  (prekl. red. Štátna rada - obdoba slovenského Najvyššieho súdu) chráni základné práva a slobody v súvislosti s pandémiou koronavírusu.“


 

Aktuálne sa Le Conseil d’État zaoberal prípadom 83 ročného dôchodcu, ktorý žiadal zrušenie obmedzení pre zaočkované osoby. Týkalo sa to najmä obmedzení na voľný pohyb medzi jednotlivými departmentmi (obdoba slovenských okresov).

Francúzska vláda totiž obmedzila 19.marca 2021 voľný pohyb osôb až v 19 francúzskych departmentoch, v ktorých bola situácia najkritickejšia.

Dôchodca s bydliskom v jednom z týchto departmentov, ktorý bol už vakcinovaný, však súdne namietal zásah do jeho slobody pohybu. Tieto  obmedzenia, ako aj zákaz vychádzania a opatrenia lockdownu totiž zaočkovaný dôchodca nepovažoval za takýchto okolností za nevyhnutné a primerané pre vakcinované osoby.

A dosť! Rodičia už stratili trpezlivosť a podávajú trestné oznámenie
Na sociálnych sieťach pribúdajú komentáre rodičov, ktorí zdieľajú svoje reálne skúsenosti zo škôl. Viacerí už očividne začínajú mať tejto žalostnej situácie plné zuby! Školy nerešpektujú práva a prirodzené potreby ich detí a vyhovárajú sa na... Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


„Súdna autorita prijala rozhodnutie zohľadňujúc fakt, že šírenie vírusu sa signifikantne zhoršilo naprieč celou krajinou, s čím súvisí nápor na nemocnice, čo viedlo k všeobecnými reštrikciám aplikovaným na celú krajinu.“ píše autorka blogu.

„Sudca rozhodol, že aj keď vakcinácia poskytuje efektívnu ochranu, vakcinovaní ľudia môžu byť stále nositeľmi vírusu a prispieť k jeho šíreniu, v rozsahu dosiaľ neznámom. Zrušenie cestovných obmedzení by preto mohlo zvýšiť riziko infekcie, najmä u zraniteľných osôb, ktoré  nie sú z väčšej časti zaočkované.“ cituje blog súdny výrok.

Z týchto dôvodov sa totiž súdu nezdali platné obmedzenia, ani pre očkované osoby ako neprimerané. Preto sudca pre naliehavé žiadosti na základe tohto uvažovania zamietol dôchodcovi, ako žalobcovi jeho sťažnosť.

Harabin pre Hlavný denník: Ústavný súd je v područí Slovenskej informačnej služby
Štefan Harabin poskytol Hlavnému denníku exkluzívny rozhovor. V rozhovore sa bývalý predseda najvyššieho súdu vyslovil k dianiu okolo vakcíny Sputnik, k vyhláškam hlavného hygienika, ale aj k vyjadreniam ústavného sudcu R. Kaššáka o prezidentovi... Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Petra Demková