Celý svet nie je na strane Ukrajiny, ako si myslí Zelenský
17 | 04 | 2021 I Tibor Sipos
Ukrajina je presvedčená, že v konflikte s Ruskom je na jej strane celý svet. Po niekoľkých nedávnych vyhláseniach medzinárodných partnerov Ukrajiny to však už nie je tak zrejmé, píše portál Prvnizpravy.cz.

V pravidelnom videoblogu "Jasno" na ukrajinskom webe Strana.ua vykonala komentátorka Olesja Medvedevová štúdiu "podpory" Ukrajiny. Napríklad 15. apríla turecký minister zahraničia, kam nedávno cestoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský a kde získal u prezidenta Erdogana ďalšie záruky podpory pre Ukrajinu, oznámil, že Ankara sa pri konfrontácii medzi Kyjevom a Moskvou nepostaví ani na jednu stranu.

Rusko jednoznačne odkázalo Turecku, že ak dodá drony na Ukrajinu, ruskí turisti neprídu do Turecka. Moskva teda zastavila lety do Turecka, zatiaľ do 1. júna, oficiálne kvôli koronavírusu. V Turecku pritom býva na dovolenke minimálne 20 percent Rusov spomedzi všetkých turistov.

Aj francúzsky minister zahraničných vecí uviedol v rozhovore pre izraelskú rozhlasovú stanicu, že návšteva Zelenského v Paríži nie je považovaná ako signál pre budúci vstup Ukrajiny do EÚ

Prečo sa Zelenského Ukrajina stáva autoritárskejšou (Michail Pogrebinský)
Komentár Michaila Pogrebinského (National Interest) Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič


Stav reforiem na Ukrajine navyše nie je uspokojivý. Okrem iných predstaviteľov to uviedla v nedávnom video rozhovore s Emmanuelom Macronom a Vladimirom Putinom nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Zelenský tiež pozval podpredsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú na oslavy 30.výročia nezávislosti Ukrajiny a založenia Krymskej platformy, aby vyjadrila podporu zvrchovanosti Ukrajiny nad Krymom. Von der Leyenová však pozvánku odmietla, má "nabitý program v kalendári". Moskva pritom varovala, že účasť v Krymskej platforme je zasahovanie do vnútorných záležitostí Ruska, takže napríklad Erdogan radšej dorazí do Kyjeva až v auguste, aby sa nedostal do konfliktu Ruskom.

Svet medzitým naďalej aktívne diskutuje o bezprostrednom stretnutí Joea Bidena a Vladimira Putina, na ktorom sa bude s najväčšou pravdepodobnosťou preberať aj téma Ukrajiny. Biely dom trvá na tom, že schôdzka prebehne aj napriek ďalším protiruským sankciám uvaleným Spojenými štátmi. Moskva zatiaľ nepotvrdila žiadny termín.

Biden telefonoval so Zelenským; vyjadril neochvejnú podporu suverenite Ukrajiny
Americký prezident Joe Biden potvrdil v piatok za USA "neochvejnú podporu suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny čeliacej pretrvávajúcej agresii Ruska v Donbase i na Kryme". Biden sa takto podľa vyhlásenia Bieleho domu vyjadril v piatkovom... Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR