Belousovová: Prečo dovážame potraviny zo zahraničia? Oni ich vedia dopestovať a my nie?
17 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slovensko bolo v minulosti prevažne poľnohospodárskou krajinou. To sa však po roku 1989 začalo pomaly meniť. Skutočnosť, že dnes musíme veľa potravín dovážať, kritizuje na sociálnej sieti aj predsedníčka strany Národ a Spravodlivosť Anna Belousovová.


Do revolúcie potravinovo sebestačné Československo sa po nej začalo meniť. A to nielen rozdelením na dva štáty, ale aj inak. Slovensko, ktoré bolo zásobárňou poľnohospodárskych plodín, sa odrazu zmenilo na priemyselné. Tých, ktorí obrábajú polia, je dnes už podstatne menej, čo je cítiť aj na našej potravinovej sebestačnosti. A práve to Anna Belousovová v statuse kritizuje.
Keby videla nebohá babka, že dovážame zemiaky z Francúzka, asi by tomu neverila

„Môžeme dlho a múdro rozprávať o našom poľnohospodárstve, ale stačí ísť na bežný nákup a hneď je jasné, ako to s tou ´potravinovou bezpečnosťou´ Slovenska vlastne je,“ píše expolitička .

Pridáva zopár príkladov. „Cvikla z Holandska nakúpená cez Česko. Hliva z Čiech. A zemiaky z Francúzska! To posledné ma skoro odrovnalo. Na Kysuciach boli zemiaky kedysi základ poľnohospodárstva, istota, že bude, čo jesť. A teraz ich dovážame z Francúzska! Keby to videla moja nebohá babka, asi by tomu neverila,“ píše nahnevane a sklamane zároveň Belousovová. Všetky ňou spomínané potraviny sa dajú dopestovať aj u nás. A určite kvalitnejšie ako to, čo dovážame. „A, samozrejme, že dovozu zodpovedajú aj ceny,“ dodáva.

Belousovová: Vzdelanie je prioritou vlády, v ktorej je najviac nevzdelancov a plagiátorov
Vláda zaradila medzi svoje priority zaradila školstvo a vzdelávanie. Veľmi to pobavilo expolitičku Annu Belousovovú. V statuse napísala, že nechápe, ako si môžu dať nevzdelanci a plagiátori toto za prioritu. Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Hlavne, že cez PPA tiekli peniaze do súkromných vreciek

„Dovážame potraviny hlavne z Čiech, Poľska, Maďarska, Francúzska, Nemecka, Talianska, Rakúska. Oni vedia dopestovať pre svoju spotrebu aj na vývoz a my nie?! Čím to asi bude? Hlavne že cez Poľnohospodársku platovú agentúru pretiekli stovky miliónov eur do súkromných vreciek úplatkárov. Nielen odborníci, ale zdravý rozum každého človeka hovorí, že potravinová bezpečnosť je a onedlho bude ešte viac rozhodujúci faktor doslova prežitia národa. Mám však vážne obavy, že táto vláda je príliš zaneprázdnená sama sebou, svojimi hádkami a kšeftami, aby sa zaoberala životnými potrebami národa,“ plače zrejme na nesprávnom hrobe, pretože v minulej vláde mala na starosti poľnohospodárstvo Gabriela Matečná SNS, ktorej aj ona bola svojho času neoddeliteľnou súčasťou.



"A vlastne tam ani nie je komu sa zaoberať myslením ako takým, tým skôr myslením o budúcnosti a prežití. V ťažkých časoch je potrebné sa vrátiť k istotám, ako sa hovorí: stáť pevne nohami na zemi. Doslovne! Pretože jednou z tých istôt vždy bola a bude naša zem, naša pôda,“ dodáva na samý záver Anna Belousovová.

Belousovová: Nech sa Matovič, Sulík a Remišová chytia za ruky a idú „do psej matere“. A Kollár s nimi!
Odstupovanie a neodstupovanie ministrov či samotného premiéra už väčšina bežných Slovákov považuje za trápne divadlo. Rovnaký názor má aj expolitička Anna Belousovová, ktorá to opísala aj vo svojom statuse. Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik