Vedci vytvorili prvé krížené embryá človeka a opice, ktoré dokážu prežiť až 20 dní
16 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Medzinárodný tím vedcov so sídlom v Číne a Spojených štátoch úspešne vypestoval krížené embryá človeka a opice, ktoré dokážu prežiť až 20 dní, informuje portál RT.


Výskum viedol expert na génovú expresiu Juan Carlos Izpisua Belmonte zo Salk Institute v Kalifornii. Spolu so svojím tímom implantoval ľudské kmeňové bunky do embryí primátov, ktoré dokázali rásť až 20 dní.

O etike takéhoto výskumu sa bude v najbližších rokoch určite veľa diskutovať, ale, samozrejme, existujú aj možné prínosy, ako napríklad odhalenie zostávajúcich tajomstiev vývojovej biológie a evolúcie, ako aj vývoja nových modelov ľudskej biológie a chorôb.

"Pretože nie sme schopní vykonávať určité typy experimentov na ľuďoch, je nevyhnutné, aby sme mali lepšie modely na presnejšie štúdium a porozumenie ľudskej biológie a chorôb," uviedol Belmonte.

Švédsko zmierňuje opatrenia, ale iba pre zaočkovaných
Švédska Agentúra verejného zdravia v piatok oznámila, že krajina začne zmierňovať bezpečnostné opatrenia. Pre jednotlivcov, ktorí dostali najmenej jednu dávku vakcíny proti Covid-19. Poskytne slobodu predovšetkým starším osobám, informuje portál... Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Embryám opíc makakov boli injekčne podané ľudské pluripotentné kmeňové bunky asi šesť dní po ich vytvorení. Ako naznačuje názov, tieto kmeňové bunky môžu poskytovať viac rôznych druhov tkanív, embryonálnych aj neembryonálnych. Ľudské bunky boli detegované v 132 krížených embryách 24 hodín po implantácii, kým 103 krížených embryí sa vyvíjalo ešte o deväť dní neskôr.

Do 19. dňa počet preživších klesol na tri, pričom všetky sa mohli pochváliť vysokým percentom ľudských buniek, keď ďalej rástli. Všetky embryá sa zničili do 20 dní od ich vytvorenia.

Chiméry sa vytvárajú od 70. rokov minulého storočia s rôznou úspešnosťou. Výskum sa zvyčajne vykonáva na hlodavcoch, ale v poslednej dobe sa využíva DNA ošípaných a oviec.

EÚ asi neobnoví zmluvu so spoločnosťami AstraZeneca a J&J, tvrdí francúzska ministerka
Podľa francúzskej ministerky priemyslu je vysoko nepravdepodobné, že EÚ neobnoví zmluvu o kúpe vakcín od AstraZeneca alebo Johnson & Johnson. Tvrdí, že diskusie s Pfizerom a Modernou sa už začali, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Lukáš Leca