Pomáha sprej na astmu pri koronavírusových infekciách?
16 | 04 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Pri liečbe pacientov s koronavírusom musia lekári siahnuť  aj po iných známych liekoch. Jedna štúdia dospela k záveru, že pomôcť by mohol aj bežný sprej na astmu Budesonid, píše Casten Upadek na nemeckom potáli 1.wdr.de.



Pacienti s astmou zriedka vážne ochorejú na Covid-19

V súčasnosti existuje veľa vakcín, ale liek určený špeciálne na Covid-19 známy nie je. Pri liečbe pacientov s koronavírusom sa musia lekári uchýliť k už známym iným liekom. Jedna štúdia teraz dospela k záveru, že obyčajný sprej na astmu Budesonid by mohol pomôcť proti symptómom koronavírusu.
Je to vďaka kortizonu?

Vedci si všimli, že pacienti s astmou zriedka vážne ochorejú na Covid-19. Je to preto, že často inhalujú sprej na astmu s kortizonom? Vedci z Oxfordskej univerzity k tomu vypracovali štúdiu a výsledky teraz zverejnili vo vedeckom časopise „The Lancet “.

Uhrík: Médiá trápi iba dvojaká kvalita Sputnika. Pfizeru sa týka to isté, no u nás ani muk
Vakcína Sputnik odoláva politickej ofenzíve a mediálnej antipropagande. Avšak dvojakú kvalitu aj u iných a renomovaných vakcín europoslancovi Uhríkovi potvrdila Európska komisia. Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Ivan Brožík

Znižuje riziko hospitalizácie v nemocnici až o 90 percent !

Vedci prišli  k záveru, že aj u pacientov bez astmy sprej Budesonid znižuje riziko hospitalizácie v nemocnici, a to až o 90 percent !  Pacienti sa navyše zotavujú rýchlejšie.

Štúdia skúmala celkovo 146 osôb, ktoré na začiatku liečby mali asi tri dni symptómy ochorenia na koronavírus.  Jedna skupina dostala Budesonid, druhá liek proti bolesti Paracetamol. Mimochodom, podľa ZDF štúdiu sponzorovala švédsko-britská farmaceutická spoločnosť AstraZeneca, ktorá vyrába spomínaný inhalátor na astmu Budesonid.
Testovania sa zúčastnilo 146 osôb, chýbala však skupina s placebom

Podľa novinárky Ruth Schulzovej nevýhodou štúdie je to, že nebola vytvorená skupina, ktorá by dostala placebo, čo zvyčajne patrí k štandardným štúdiám.

Belousovová: Vzdelanie je prioritou vlády, v ktorej je najviac nevzdelancov a plagiátorov
Vláda zaradila medzi svoje priority zaradila školstvo a vzdelávanie. Veľmi to pobavilo expolitičku Annu Belousovovú. V statuse napísala, že nechápe, ako si môžu dať nevzdelanci a plagiátori toto za prioritu. Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik


Navyše počet účastníkov štúdie nebol zvlášť vysoký. „Na to, aby sa Budesonid schválil na štandardnú liečbu, je potrebné urobiť štúdiu s väčším počtom ľudí a so skupinou, ktorá dostane placebo.“
Lauterbach (SPD) považuje výsledky štúdie za sľubné

Podľa politika SPD pre oblasť zdravotníctva Karla Lauterbacha sú výsledky štúdie veľmi sľubné. Na Twitteri napísal: „Výsledky majú klinický zmysel. Protizápalový účinok môže zabrániť zlyhaniu pľúc.“

Lauterbach pre WDR povedal: „Budesonid by sa použil už pri prvých príznakoch. Otázny je ale jeho účinok pri nasadení už v ťažkých stavoch.“ Podľa neho by liek mohol predpísať aj praktický lekár.

Lekár, ktorého oslovila WDR, však v tejto súvislosti odporúča opatrnosť. Budesonid patrí k liekom, ktoré môžu narušiť imunitný systém a v prípade zápalu pľúc môžu stav dokonca ešte zhoršiť. Podľa lekára treba postupovať od prípadu k prípadu. Sprej na astmu je na predpis lekára, a teda by sa nemal užívať bez porady s ním, uzatvára 1.wdr.de.

Pri Covide sme išli od "chrípočkového" prístupu až k šokovej terapii. No všetko mohlo byť inak
Názor Michala Klímu (echo24.cz) Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Diana Zaťková