Pfizer nevylučuje, že po dvoch dávkach bude potrebná aj tretia, ba i každoročné očkovanie!
16 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Vo svete sa objavilo niekoľko nových mutácií koronavírusu. Zrejme aj preto spoločnosť Pfizer oznámila, že po zaočkovaní dvomi dávkami jej vakcíny bude potrebná aj tretia.


Tak takto sa robí biznis! I toto si môže povedať bežný človek po tom, čo sa dozvie, že zaočkovaní dvomi dávkami vakcíny Pfizer budú možno potrebovať aj tretiu, ba očkovať sa budú musieť každý rok. Informuje o tom portál hnonline.sk.
Na zistenie, či vakcína poskytuje ochranu aj po šiestich mesiacoch sú potrebné ďalšie dáta

Príčinou, prečo do roka po podaní oboch dávok vakcíny proti koronavírusu od americkej firmy Pfizer vyvinutej v spolupráci s nemeckou BioNTech budú ľudia „pravdepodobne“ potrebovať aj tretiu dávku, je to, že vo svete sa objavujú nové mutácie COVID-19. V rozhovore pre stanicu CNBC o tom informoval výkonný šéf Pfizeru Albert Bourla, uviedla agentúra AFP.

„Pravdepodobný scenár je, že zrejme bude nutná aj tretia dávka, a to niekde medzi šiestimi až dvanástimi mesiacmi,“ skonštatoval Bourla. Dodal, že neskôr bude nasledovať i každoročné preočkovanie. Všetky tieto kroky je ale však potrebné potvrdiť.

Podľa Bourlu budú zohrávať kľúčovú úlohu nové varianty vírusu. „Je veľmi dôležité potlačiť množstvo ľudí, ktorí môžu byť náchylní na tento vírus,“ prízvukuje šéf Pfizeru. V apríli podnik zverejnil štúdiu, podľa ktorej má ich vakcína približne 91-percentnú účinnosť ochrany pred COVID-19 a tiež vyše 95-percentnú účinnosť proti ťažkému priebehu choroby do šiestich mesiacoch po podaní druhej dávky. Na zistenie toho, či vakcína poskytuje ochranu i po uplynutí šiestich mesiacov, sú však potrebné ďalšie dáta.

Ani očkovaní nie sú chránení. Vakcína Pfizer má problém zdolať juhoafrický variant Covidu
Izraelskí vedci zistili, že juhoafrický variant koronavírusu má oproti vakcíne Pfizer-BioNTech navrch. Je oveľa odolnejší ako iné varianty, píše portál timesofisrael.com. Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | Diana Zaťková