EÚ asi neobnoví zmluvu so spoločnosťami AstraZeneca a J&J, tvrdí francúzska ministerka
16 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Podľa francúzskej ministerky priemyslu je vysoko nepravdepodobné, že EÚ neobnoví zmluvu o kúpe vakcín od AstraZeneca alebo Johnson & Johnson. Tvrdí, že diskusie s Pfizerom a Modernou sa už začali, informuje portál RT.


Ministerka priemyslu Agnes Pannier-Runacherová, ktorá v piatok vystúpila na televíznej stanici BFMTV, otvorene zhodnotila postoj EÚ k vakcínam spoločností AstraZeneca a Johnson & Johnson.

„Rozhodnutie dnes nie je úplne jasné. Môžem vám povedať, že sme nezačali diskusie s AstraZenecou a ani so spoločnosťou Johnson & Johnson. Započali diskusie o novej zmluve s BioNTech/Pfizer a Modernou,“ uviedla Pannier-Runacherová.

Dodala, že je „vysoko pravdepodobné“, že sa EÚ rozhodne neobnoviť zmluvy s AstraZenecou alebo Johnson & Johnson.

Až 80 percent ľudí na Sicílii odmietlo vakcínu od AstraZeneca z obavy o bezpečnosť
12 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


V stredu šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová oznámila, že štáty EÚ dostanú o 50 miliónov viac vakcín proti Covid-19 vyrobených spoločnosťou Pfizer, ako sa plánovalo v druhom štvrťroku 2021.

Von der Leyenová zdôraznila záväzok EÚ „zamerať sa na technológie, ktoré sa osvedčili“. Bol to pravdepodobne odkaz na skutočnosť, že vakcíny AstraZeneca a Johnson & Johnson používajú iný typ technológie ako Pfizer a Moderna.

Uviedla tiež, že prebiehajú rokovania o tretej zmluve so spoločnosťou Pfizer, ktorá „predpokladá dodanie ďalších 1,8 miliárd dávok očkovacej látky v rokoch 2021-2023“.

Vakcíny AstraZeneca aj J&J súviseli so zriedkavými prípadmi zrážania krvi, ktoré boli v niektorých prípadoch smrteľné. Brusel bol tiež veľmi kritický voči problémom dodávok spoločnosti AstraZeneca. Jeden zákonodarca EÚ prirovnal túto firmu k „nespoľahlivému predajcovi ojazdených vozidiel“.

Globálne ceny potravín naďalej prudko stúpajú, dosiahli sedemročné maximá, tvrdí OSN
Nová správa Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) ukazuje, že globálne ceny potravín v marci opäť prudko stúpli. Predstavuje to desiaty mesačný nárast za sebou, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 04 | 2021 | Lukáš Leca