BlackRock drží Ameriku pod krkom (Valentin Katasonov)
16 | 04 | 2021 I Iveta Machová

Komentár Valentina Katasonova  (Fond strategickej kultúry)


V Bidenovom okruhu sú ľudia z najväčšieho finančného holdingu


Keď hovoríme o veľkom podnikaní v Amerike, ľudia zvyčajne myslia na banky z Wall Street. Medzi nimi sú JPMorgan Chase, Bank of America, Bank of New York Mellon, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley a Wells Fargo . Dnes sa rovnako veľkými spoločnosťami  z hľadiska finančných parametrov stali tiež IT spoločností: Amazon, Apple, Microsoft, Facebook, Google .

Oveľa zriedkavejšie sa spomína niekoľko gigantických investičných spoločností (fondov), ktoré nezaostávajú za svetoznámymi značkami amerického biznisu a zároveň sú ich akcionármi. Tieto spoločnosti (fondy) spravujú astronomické objemy aktív, ktoré im boli prevedené, ako dôveryhodným, z celého sveta.

Do tejto skupiny finančných monštier patria  Vanguard Group, Inc., BlackRock, Fidelity Investments (FMR LLC), State Street, Price (T.Rowe) Associates Inc., Capital Research Global Investors, Capital International Investors, Capital World Investors  a niektoré ďalšie.

Úžernícky kolonializmus v akcii (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
12 | 04 | 2021 | Iveta Machová


Zvlášť vyniká „veľká trojka“:  Vanguard Group, Inc., BlackRock a State Street . Každá z nich je finančným holdingom s veľkým počtom dcérskych a vnukovských spoločností registrovaných v USA a v zahraničí.

Na konci roka 2020, BlackRock, Vanguard, a State Street spravovali celkové aktíva vo výške 15 biliónov dolárov, čo predstavuje viac ako tri štvrtiny hospodárskej produkcie USA. Super-korporácie Veľkej trojky prevzali kontrolu doslova nad každým odvetvím americkej ekonomiky a rozšírili svoje chápadlá po celom svete. Konkrétne „veľká trojka“ kontroluje od 73% do 80% svetového trhu s fondami obchodovanými na burze (ETF  – exchange traded funds), vlastní úplne alebo čiastočne 45 z 50 najväčších fondov ETF.

Pred tromi alebo štyrmi rokmi boli tieto tri spoločnosti v rovnakej váhovej kategórii (hodnota vlastných aktív, aktíva pod správou trustu, zisky, kapitalizácia). Ale nedávno sa do čela dostala spoločnosť BlackRock . V polovici februára 2021, veľkosť aktív pod jej správou predstavovala  8,7 bilióna dolárov. BlackRock je prítomná v kapitále takmer všetkých, akokoľvek významných amerických spoločnostiach. Tento finančný gigant má podiel najmenej 5% v 97,5% spoločností S&P 500.

V novembri 2020 bola v rámci projektu American Economic Liberties vypracovaná správa „Nový trust peňazí: ako manažéri veľkých peňazí riadia našu ekonomiku a čo s tým môžeme robiť“ The New Money Trust: How Large Money Managers Control Our Economy and What We Can Do About It).  Autorom správy je Graham Steele, bývalý zamestnanec Federálnej rezervnej banky v San Franciscu.

Lož pod názvom ‘’klimatická katastrofa’’ pokračuje (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
29 | 03 | 2021 | Zuzana Perželová


Zo správa vyplýva, že spoločnosti „veľkej trojky“ sú najväčším vlastníkom 88% spoločností S&P 500. Napríklad, „veľká trojka“ vlastní najväčšie balíky akcií v spoločnostiach ako  Apple, JPMorgan Chase  a Pfizer . Autor správy vyjadruje znepokojenie z kontroly „veľkej trojky“ nad životom Ameriky. Počas predsedníctva Baracka Obamu sa snažila Rada pre dohľad nad finančnou stabilitou (Financial Stability Oversight Council – FSOC)  obmedziť expanziu veľkej trojky, ale BlackRock a ďalšie investičné holdingy vyvrátili všetky nároky finančných regulátorov.

Za prezidenta Trumpa nedošlo k nijakým špeciálnym pokusom o potlačenie „veľkej trojky“ a oznámením „pandémie“ sa spoločnosti BlackRock Corporation podarilo dostať do nových výšin. V marci 2020 americký kongres rozhodol o balíku pomoci pre ekonomiku a obyvateľstvo v hodnote viac ako 2 bilióny dolárov.

Jednou z foriem pomoci americkému podnikaniu bolo, že Ministerstvo financií USA vytvorilo spoločnosti osobitného určenia (Special Purpose Vehicles – SPV). Tieto spoločnosti musia dostávať pôžičky od Federálneho rezervného systému USA a tieto peniaze použiť na nákup podnikových cenných papierov na trhu a tým  podporovať americké podnikanie. Za správcu spoločností SPV bola ustanovená spoločnosť BlackRock Corporation. V skutočnosti ona začala spravovať peniaze Fedu.

Účastníci iniciatívy AELP vyjadrili nádej, že Bidenova administratíva vytvorí správu, ktorá bude v súčinnosti s Kongresom USA schopná obmedziť vyššie spomenuté investičné holdingy, došlo však k opaku.Spoločnosť BlackRock iba posilnila svoju pozíciu a je pripravená konečne si pre seba podmaniť Ameriku. Najmenej traja vážení ľudia z BlackRock sa ocitli na vrchole mocenskej pyramídy po tom, čo sa Joe Biden stal prezidentom USA.

Koronavírus a Rothschildovci (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
19 | 03 | 2021 | Iveta Machová


Najdôležitejšou osobnosťou je  Brian Deese . Bol vymenovaný za riaditeľa Národnej hospodárskej rady (National Economic Council - NEC). Táto štruktúra existuje od roku 1993 a má štatút vládnej agentúry v rámci administratívy USA. Medzi funkcie Rady patrí koordinácia práce v hospodárskej politike, príprava analytických správ a návrhov rozhodnutí predsedu, monitorovanie výsledkov uskutočňovanej politiky. Okrem riaditeľa Rady existuje aj predseda, ktorým je vždy prezident Spojených štátov.

Brian Christopher Dees má dobré výsledky. Bol hlavným poradcom prezidenta  Obamu, zástupcom riaditeľa a riaditeľa Úradu pre správu a rozpočet. A počas prezidentovania Donalda Trumpa pracoval v spoločnosti BlackRock, viedol divíziu udržateľných investícií a hodnotil projekty na základe ukazovateľov ESG (životné prostredie, sociálna oblasť, správa a riadenie spoločností). A to nie je náhoda.

Ako vyšší poradca prezidenta Baracka Obamu bol kľúčovou osobnosťou pri príprave USA na parížsku klimatickú konferenciu v decembri 2015. Počas pôsobenia v  BlackRock, Brian Deese pripravil investičný holding na čas, keď sa USA vrátia k Parížskej dohode (v roku 2016 Trump oznámil, že USA sa dohody nebudú zúčastňovať).

Pozorovatelia sa domnievajú, že Brian Deese bude pravou rukou amerického prezidenta pri realizácii Parížskej dohody a BlackRock sa stane hlavným nástrojom „zelenej reštrukturalizácie“ ekonomiky nielen v USA, ale na celom svete.

Po piesni „Pandémia“ zbor spieva pieseň „Klimatická katastrofa“ (Valentín Katasonov)
06 | 03 | 2021 | Zuzana Perželová


Druhou postavou je  Wally Adeyemo. Je menovaný za zástupcu ministerky financií  Janet Yellenovej. Adeyemo pochádza z Nigérie. Bol prezidentom Obamovej nadácie (od roku 2019), zástupcom poradcu pre národnú bezpečnosť prezidenta USA pre medzinárodné hospodárske záležitosti, zástupcom riaditeľa Národnej hospodárskej rady. Predtým pracoval ako námestník ministra financií pre medzinárodné trhy a rozvoj, ešte skôr bol hlavným poradcom spoločnosti BlackRock.

Treťou postavou je Michael Pyle . Bol menovaný za hlavného ekonomického poradcu viceprezidentky  Kamaly Harrisovej. Má skúsenosti s vládnymi agentúrami. Počas pôsobenia Baracka Obamu pracoval päť rokov v prezidentskej administratíve. Potom odišiel do BlackRock , kde nastúpil na pozíciu hlavného investičného stratéga.

Americké médiá označili  za kandidáta do Bidenovho tímu ešte jedného muža zo spoločnosti BlackRock. Je  to Thomas E. Donilon . Pracoval v Carterovej, Clintonovej a Obamovej vláde, v pozícii vedúceho kancelárie amerického ministerstva zahraničia. Za vlády Obamu pôsobil v rokoch 2010 až 2013 ako poradca pre národnú bezpečnosť, potom odišiel do BlackRocku . Teraz je vedúcim  BlackRock Investment Institute  (investičného inštitútu) - hlavného analytického centra spoločnosti. Svojho času ho označili za kandidáta na post riaditeľa CIA.

Ak bol Donald Trump pred štyrmi rokmi obklopený ľuďmi z banky Goldman Sachs teraz sa okolo Joe Bidena zhromaždili ľudia z BlackRock . A nie je pochýb o tom, že BlackRock je hráč s vyššou hmotnosťou ako slávny Goldman Sachs.

„Ako zahnať všetky ovce na bitúnok, tak aby nevedeli, že je to ich koniec?“ (Valentín Katasonov)
21 | 02 | 2021 | Zuzana Perželová