Biden navrhuje Putinovi osobné rokovanie, no zároveň uvaľuje na Rusko nové sankcie
16 | 04 | 2021 I Ivan Čeredejev
Americký prezident Joe Biden navrhuje ruskej hlave štátu Vladimirovi Putinovi osobné rokovanie. Zároveň však uvaľuje na Rusko nové sankcie, informuje portál tass.com.

Biden oznámil, že summit s Putinom by sa mohol uskutočniť v priebehu leta v niektorej krajine v Európe. Súčasťou rozhovorov by mali byť otázky strategickej stability a jadrových programov Severnej Kórei či Iránu.

Biden oznámil, že Putinovi navrhol osobné rokovanie počas nedávneho telefonátu. "Keď som hovoril s prezidentom Putinom, vyjadril som presvedčenie, že naša osobná a priama komunikácia je podstatná preto, aby sme sa posunuli vpred k efektívnejšiemu vzťahu. On v tejto veci so mnou súhlasil," povedal americký prezident. Podľa Bidena oba prezidentské tímy diskutujú o možnosti ich osobného stretnutia.

http://www.hlavnydennik.sk/2021/04/16/zahranicna-politika-a-medzinarodne-pravo-a-pasivita-prezidentky-zuzany-caputovej/

"A ak by sa summit uskutočnil, a ja verím, že sa uskutoční, Spojené štáty a Rusko môžu nastoliť dialóg o strategickej stabilite a usilovať sa o spoluprácu v oblastiach kontroly zbraní a bezpečnosti," vyhlásil Biden.

Agentúra Tass v tejto súvislosti pripomína, že americký prezident vo štvrtok podpísal výkonné nariadenie uvaľujúce sankcie na Rusko. USA ním zakazujú americkým spoločnostiam nakupovať ruské štátne obligácie vydávané národnou bankou, národným fondom či ministerstvom financií. Americké ministerstvo zahraničia zároveň uvalilo nové sankcie na 16 organizácií a 16 osôb, ktoré mali údajne ovplyvňovať voľby v USA. Ďalej boli uvedené do praxe obmedzenia na piatich jednotlivcov a tri právnické osoby v súvislosti s Krymom vrátane oficiálnych predstaviteľov polostrova.

Na dôvažok USA oznámili, že vyhosťujú desiatich ruských diplomatov pôsobiacich na ruskom veľvyslanectve vo Washingtone. Podľa vyjadrení amerických úradov sú medzi nimi predstavitelia ruských spravodajských služieb.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa vyjadril, že vo vzťahu k USA bude Rusko postupovať v zmysel zásady reciprocity. Poznamenal, že nové americké sankcie nepomôžu uskutočneniu osobných rokovaní medzi prezidentmi Putinom a Bidenom.

Chcete sa presťahovať do Moskvy? Ako cudzinec môžete dostať zlatý pas
16 | 04 | 2021 | Diana Zaťková