Šéf advokátskej komory: Podmienky v slovenských väzeniach hraničia s psychickým týraním
15 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

V poslednom období sleduje celé Slovensko teatrálne zatýkanie na každom kroku. Koalícia sa hrdí tým, že polícia má konečne rozviazané ruky. No podľa odborníka sú v preplnených väzniciach ľudia aj za činy, za ktoré by nemuseli ísť sedieť. 


Podľa predsedu Slovenskej advokátskej komory Viliama Karasa máme preplnené väznice. Sú v nich ľudia aj za činy, za ktoré by nemuseli ísť sedieť. Ako totiž pripomína, dostať sa tam môže hocikto. Nielen takzvaní prominentní podozriví, ktorým kukláči rozrážajú nadránom dvere, píše Plus7dní.
Polícia si užíva publicitu

"Niektoré policajné zákroky voči podozrivým z korupcie sa mi zdajú teatrálne. Ale chcem veriť, že sú na to relevantné dôvody," hovorí Karas. Zároveň však dodáva, že "nie je dobré, ak sa robia mediálne procesy. Ani úniky smerom k novinárom nie sú v súlade so zásadami trestného procesu."

Zábava na úkor ministra Naďa. Putin: Ten pán je smiešny. Daj mu Boh rozumu (VIDEO)
Situácia na východe Ukrajiny je vážna a svet sa na pohyby vojsk z oboch strán ukrajinskej hranice díva s obavami. Napriek tomu sa na facebookovom profile Jaja Frasier objavilo video, ktoré sa na túto vec pozerá aj trochu s humorom. Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik


Problém vidí advokát aj v tom, že sa väzba používa príliš často a je neprimeranej dĺžky. "Sú prípady, kde by sa kolúzna väzba mohla nahradiť či už náramkom, alebo kauciou. Niekedy pošlú odsúdeného do  väzenia na jeden mesiac. To je nezmysel, ktorý stojí veľa peňazí. Oveľa užitočnejšie by bolo, keby natieral stĺpy verejného osvetlenia," zamýšľa sa Karas.
Dĺžka kolúznej väzby je neprimeraná

"A najmä čo sa týka dĺžky väzby, podľa nás často dochádza k jej prieťahom. Navrhli sme, aby bola do zákona pridaná lehota na kolúznu väzbu. Tri mesiace, s možnosťou predĺženia, ak by sa dokázalo, že obvinený ovplyvňuje svedkov a marí vyšetrovanie," vysvetľuje advokát.

Hosťom Šimkovičovej bol Fico: "Matovič je politická mŕtvola a Heger je na premiéra nepripravený, navyše člen nejakej sekty"
Najnovším hosťom exposlankyni NR SR Martiny Šimkovičovej v relácii na internetovej televízii Slovan bol bývalý predseda vlády Robert Fico, informuje Plus jeden deň. Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | Tibor Sipos


Polícia by takisto nemala podľa Karasa robiť rýchle závery. Mala by sa držať zákonnosti a obvinenia by nemali byť neurčité. "V minulosti sme sa nestretávali s takýmito obvineniami. Akoby ich polícia kedysi lepšie pripravovala. Kládol sa väčší dôraz na dôkazy," hovorí Karas.
Nevyhovujúce podmienky

Advokátska komora taktiež poukazuje aj na nevyhovujúce podmienky vo väzbe. "Na nedobré podmienky vo väzbe v prípade Slovenska upozorňuje aj Monitorovací výbor Rady Európy. Ozývame sa preto, lebo sa o to konečne zaujíma aj verejnosť. Úprimne, mňa až tak veľmi nezaujímajú mediálne známe tváre, ale skôr marginalizované skupiny. Ak je to zlé pre týchto známych ľudí, aké to je pre tých, ktorí nemajú hlas? A to sú stovky ľudí. Je čas na zmenu," prízvukuje advokát.

Lengvarský: Zmluva k Sputniku V sa bude analyzovať
Zverejnenie zmluvy k vakcíne Sputnik V sa podrobí právnej analýze. Jej výsledky by mali byť známe čoskoro. V stredu to po rokovaní vlády povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Zmluva nebola podľa jeho slov zverejnená... Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | tasr


Podľa Karasa podmienky v slovenských väzeniach hraničia s psychickým týraním. Malý životný priestor, nútená nečinnosť, obmedzený kontakt s rodinou, pošta často nechodí vôbec.

"Máme prípad, keď povolenie na stretnutie s rodičmi obvineného prišlo až po tom, čo sa stretnutie malo konať. Ak sú to len náhody a nie úmysel, je to nešťastné. Ak je to úmysel, ide o psychický nátlak. Obvinený je ľudská bytosť a my sa k nemu tak musíme správať. Svedčí to aj o kultúre spoločnosti. Všetci vám povedia, že by sa to malo zmeniť, ale nič sa pre to nerobí," sťažuje sa Karas.

Vinníka vidí šéf advokátskej komory v nedostatku peňazí a v problémoch trestnej politiky. "Treba ju z gruntu prekopať. Zmeniť za čo trestáme, ako trestáme. Prečo nedávame alternatívne tresty, napríklad verejnoprospešné práce?" pýta sa Karas.

Matovičova sestra: Aj ja by som chcela mať doma takú „prázdnu špajzu“ a v nej plno miliónov
Koaliční politici po vstupe do vlády s obľubou hovorievali, ba niektorí ešte stále hovoria, že po bývalej vláde našli iba prázdnu špajzu. Po viac ako roku ich vládnutia ale má na vec iný názor aj sestra nášho súčasného financmajstra Zuzana... Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik