Putin odmietol Bidenovu ponuku. Osobne sa vodcovia v blízkej budúcnosti nestretnú
15 | 04 | 2021 I Diana Zaťková
Kremeľ uviedol, že navrhovaný samit ponúknutý ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi jeho americkým náprotivkom Joeom Bidenom sa v blízkej budúcnosti určite neuskutoční. Moskva nemieni posilňovať vzťahy s Washingtonom v čase blížiacich sa amerických sankcií voči Rusku, informuje portál RT.




Putinov hovorca Dmitrij Peskov v rozhovore pre novinárov vo štvrtok ráno uviedol, že pozvanie Bieleho domu na stretnutie „v nadchádzajúcich mesiacoch v tretej krajine“ nebude možné zorganizovať. Aspoň v krátkodobom časovom horizonte.

„Nie, bilaterálne stretnutie sa samozrejme nedá zorganizovať tak rýchlo,“ povedal Peskov. Dodal, že „problém sa stále analyzuje“, a že Moskva ešte nedokončila diskusiu o svojej účasti na nadchádzajúcom multilaterálnom klimatickom summite, ktorý sa má konať budúci týždeň.

Kremeľský funkcionár zároveň uznal, že správy v západných médiách naznačujúce, že Washington sa pripravuje na odhalenie nového balíka sankcií proti ruskému štátnemu dlhu, ako aj potenciálne vylúčenie vysokých diplomatov, boli neúčinné.

Stretnú sa Putin a Biden vo Viedni? Rakúsko ponúka svoje hlavné mesto pre navrhovaný samit
Rakúsko prejavilo ochotu usporiadať potenciálny summit na vysokej úrovni medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a jeho americkým náprotivkom Joe Bidenom. Viedeň sa ponúkla po tom, čo americký prezident uviedol, aby sa dvojica stretla v „tretej... Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


"Je jasné, že bez dymu sa nedá fajčiť," uviedol, ale "zatiaľ nebudeme komentovať správy z novín a budeme čakať, či budú oficiálne oznámené nejaké konkrétne rozhodnutia."

„Pokiaľ ide o samotné sankcie,“ dodal, „odsudzujeme akékoľvek takéto opatrenia - považujeme ich za nezákonné - a v každom prípade tu platí zásada reciprocity. Reciprocita, ktorá nám umožňuje čo najlepšie zabezpečiť plnenie našich vlastných záujmov.“

Biden navrhol samit ako súčasť prekvapivého „obchodného“ telefonátu s Putinom v pondelok. Povedal, že priame rozhovory umožnia obom vodcom „diskutovať o celej škále problémov, ktorým čelia USA a Rusko“.

Konflikt na Dombase sa vyostruje. Biden žiada Putina o stretnutie zoči-voči v tretej krajine
14 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Vo svojom zverejnenom zázname o výzve Kremeľ uviedol, že americký prezident „prejavil záujem o normalizáciu bilaterálnych vzťahov“.

Takéto stretnutie by bolo prvé, odkedy sa Putin stretol s Bidenovým predchodcom Donaldom Trumpom v Helsinkách v roku 2018.

V Moskve vládne skepticizmus v otázke, či je Biely dom pripravený na kompromis potrebný na uskutočnenie konštruktívnych rozhovorov. Peskov uviedol, že „nikto nedovolí, aby Amerika hovorila s Ruskom z pozície sily“. Tieto dva národy sa podľa neho musia k sebe správať rovnocenne.

"USA by sa mali od Čierneho mora držať čo najďalej. Pre vlastné dobro," varuje ruský diplomat
14 | 04 | 2021 | Diana Zaťková