Neuveriteľné: progresívnemu teológovi Prostredníkovi z PS vadí v náboženstvo
15 | 04 | 2021 I Petra Demková

Prostredník ukázal cirkvi prostredník. „Chcem nábožensky neutrálny štát,“ napísal na Facebook Ondrej Prostredník. Ak by ste vo vyhlásení evanjelického teológa hľadali súlad s jeho pôvodným povolaním – nenamáhajte sa. Nenájdete ho. Progresívnemu liberálnemu teológovi totiž evidentne vadí náboženstvo.


Ondrej Prostredník je známy pretláčaním LGBTi agendy v evanjelickej cirkvi, ale aj na celom Slovensku. Zdá sa, že najnovšie už robí promo aj ateizmu. Teológ – ateista; to je asi nová kategória. Zvykajme si.

Ale čo bude ďalej? Satanizmus?

Kňaz Anton Ziolkovský: „Na verejné bohoslužby ísť nemôžeme, ale papalášizmus v prezidentskom paláci má zelenú...“
Kňaz a výkonný sekretár Konferencie biskupov Slovenska sa hnevá. Zdieľal fotografiu z prezidentského paláca, kde je okolo prezidentky pri oficiálnom termíne s médiami, hlúčik 12 ľudí. „Na verejné bohoslužby ísť nemôžme, na krst maximálne šiesti aj... Čítať ďalej
11 | 04 | 2021 | Petra Demková


„Slovensko je krajina, ktorú mám rád. Robím všetko pre to, aby sa v nej každý cítil ako prijatý a rešpektovaný človek,“ začína svoj príspevok na sociálnej sieti Prostredník. „Ľudskosť je pre mňa rozhodujúca hodnota. Hnevá ma, keď sa ľudia voči sebe správajú neľudsky. Som presvedčený, že ľudia rôznych filozofických presvedčení a náboženských vyznaní môžu spolupracovať na tvorení spravodlivej a prijímajúcej spoločnosti, ktorá je pre každého bezpečným miestom pre každého,“ filozofuje teológ ďalej.

A teraz to príde: „Dôležitým predpokladom na to je zachovanie náboženskej neutrality štátu,“ rezolútne tvrdí teológ. „Historické skúsenosti na našom území ukazujú, že prepojenie náboženstva a štátu viedlo a vedie k obmedzovaniu základných práv a slobôd príslušníkov rôznych menšín počnúc potláčaním práv náboženských menšín až po urážky ľudí bez náboženského vyznania, či pošliapavanie reprodukčných práv žien a ľudí s menšinovou sexuálnou orientáciou v mene náboženských dogiem,“ robí jasný uzáver bývalý učiteľ z teologickej fakulty.

„Chcem, aby Slovensko bolo nábožensky neutrálnym štátom a krajinou, z ktorej nikto nemusí odchádzať pre nedostatok príležitostí, pre svoju inakosť, alebo preto, že iní siahajú na jeho alebo jej základné práva a slobody,“ uzatvára svoj príspevok na sociálnej sieti O. Prostredník.

http://www.hlavnydennik.sk/2021/04/05/vlada-nema-pravo-zatvarat-kostoly/