Loď, čo blokovala Suezský prieplav je zabavená. Egypťania žiadajú 900 miliónov ako náhradu
15 | 04 | 2021 I Diana Zaťková
Predseda úradu pre Suezský prieplav egyptskej štátnej televízii potvrdil, že plavidlo Ever Given zodpovedné za blokovanie vodnej cesty, bolo zadržané kvôli sporu o odškodnenie s jeho vlastníkmi, informuje portál RT.




Generálporučík Osama Rabie, ktorý vedie organizáciu zodpovednú za prevádzkovanie priechodu, vyhlásil, že „je to právo krajiny“, aby sa plavidla zmocnila, kým jeho majitelia nevyplatia finančnú náhradu. Náhrada má byť za narušenie spôsobené loďou, ktorá minulý mesiac narazila na plytčinu.

Štátne egyptské noviny Ahram tvrdia, že úradníci požadujú 900 miliónov dolárov od majiteľa spoločnosti Ever Given, Shoei Kisen Kaisha, za záchrannú operáciu, meškanie dopravy a stratu poplatkov spôsobených blokádou.

Rabie pre štátne médiá uviedol, že zaistenie bolo dočasným opatrením. Dodal, že ak bude vyšetrovanie rýchle a obidve strany sa dohodnú na čísle, loď bude prepustená a bude môcť pokračovať v ceste.

Soros a jeho lobisti mali v posledných rokoch najmenej 70 stretnutí s vysokými predstaviteľmi Európskej komisie
Ani jedna hlava štátu alebo vlády členskej krajiny EÚ nemala možnosť tak často sa stretávať s najvyššími predstaviteľmi únie ako George Soros. Alebo lobisti jeho nadácie. Maďarský europoslanec žiadal od Európskej komisie vysvetlenie. Tá uviedla, že... Čítať ďalej
13 | 04 | 2021 | Petra Demková


Shoei Kisen Kaisha sa zatiaľ k zadržaniu plavidla verejne nevyjadril. Jeho technickí manažéri minulý týždeň potvrdili, že posádka spolupracovala s vyšetrovateľmi a správou kanála.

Suezský prieplav je jednou z najdôležitejších vodných ciest na svete pre lodný priemysel a vybočenie lode Ever Given v kanáli viedlo k šesťdňovej blokáde. Tá prinútila ostatné plavidlá buď počkať, alebo sa vydať po dlhšej a nákladnejšej trase okolo afrického Hornovho mysu.

QAnon šokuje: Mala uviaznutá loď Evergreen na palube viezť aj deti na obchodovanie?
QAnon tvrdí, že nákladnú kontajnerovú loď Evergreen, ktorá uviazla v Suezskom prieplave, mala používať aj Hillary Clintonová. Na prepravu detí s ktorými obchoduje. Informuje o tom spravodajský portál Newsweek. Čítať ďalej
13 | 04 | 2021 | Gabriel Matta