Firmám poslancov sa kopia dlhy. No naše zákony tvrdia, že by podnikať vôbec nemali
15 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Od vypuknutia pandémie čelí mnoho firiem na Slovensku obrovským problémom. Nezarábajú takmer nič, no platiť musia. A vláda im miesto pomoci iba odkáže, že musia vydržať. A div sa svete, problémy s dodržiavaním zákonov majú aj firmy niektorých verejných činiteľov. Prečo teda vláda nepomôže podnikateľom úpravou legislatívy? 


Gastroprevádzky musia platiť poistenie za zamestnancov napriek tomu, že ich tržby klesli na nulu. Bankyimtiež nepomôžu, keďže tie dlžníkom odklad splátok zväčša nechcú povoliť.

Firmy sa od vypuknutia pandémie snažia presadiť aspoň zníženie DPH, no exminister financií a súčasný premiér Eduard Heger im odkázal, že kritickú situáciu musia vydržať, píše portál HN.

Vláda by úpravou legislatívy síce mohla ťažkosti podnikateľov zmierniť, no nedeje sa tak. Táto skutočnosť zaujme o to viac, že firmy niektorých verejných činiteľov majú s dodržiavaním zákonov tiež problém.

To je ale hanba! Pčolinská si napísala ospravedlnenku, nezvláda sedieť v parlamente. Ale plat dostáva aj naďalej
Manželka zadržaného exšéfa SIS zmizla z rokovaní národnej rady a stiahla sa aj zo sociálnych sietí. Akoby sa po nej zľahla zem. Plus7dní zistil, že poslanci sa sami môžu ospravedlniť a užívať si platené voľno ako dlho chcú! Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Zo zistení HN vyplýva, že viaceré z nich majú na krku dlhy voči štátnym inštitúciám. „Je veľmi nešťastné, ak si daňové a odvodové povinnosti neplnia práve poslanci Národnej rady, ktorí by mali byť bežným občanom v dodržiavaní zákonov vzorom, keďže ich sami tvoria,“ konštatuje Štěpán Štarha, partner advokátskej kancelárie Havel & Partners.
Neplatiči medzi poslancami

Poslanec OĽaNO a bývalý tanečník Erik Ňarjaš je 50-percentným spoločníkom eseročky VIP kontakt. Firma, ktorá podľa Štatistického úradu prevádzkuje kultúrne zariadenia, má vyše 2 200-eurový nedoplatok voči daniarom.

To však podľa HN nie je všetko. Eseročka, ktorá sídli v obci Slivník, odkiaľ Ňarjaš pochádza, nepodala účtovnú závierku za rok 2019. Tým porušila ďalší zákon.

Generálna prokuratúra zaevidovala trestné oznámenie Tomáša Druckera v súvislosti s cestami Matoviča do Ruska a Maďarska
Generálna prokuratúra (GP) SR zaevidovala podnet predsedu mimoparlamentnej strany Dobrá voľba Tomáša Druckera, ktorý podal v súvislosti s konaním ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) pri jeho návštevách Ruskej federácie a Maďarska.... Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | tasr


S dodržiavaním platnej legislatívy majú ťažkosti aj firmy členov koaličnej strany Sme rodina. Podpredseda vlády Štefan Holý zastával minulý rok funkciu konateľa v dvoch spriaznených firmách – LGP Business Consulting a LGP Project Management. Tie majú dnes spolu vyše 7 400-eurový nedoplatok voči Sociálnej poisťovni a daniarom.

Pohľadávku vo výške 26,88 eura eviduje Sociálna poisťovňa aj voči akciovke Goimpex Bratislava. Konečným užívateľom výhod a jediným akcionárom spoločnosti, ktorá prevádzkuje lyžiarske stredisko Park Snow Donovaly, je predseda parlamentu Boris Kollár.

A príkladov je podstatne viac. Odborníci sa zhodujú na tom, že verejní funkcionári by mali v prípade nedodržiavania platnej legislatívy vyvodiť politickú zodpovednosť.

Vláda SR čelí žalobe za "Zločiny proti ľudskosti a vojnové zločiny smerujúce voči vlastnému obyvateľstvu"
Podnet na Medzinárodný trestný súd v Haagu za vykonanie nepovolených medicínskych experimentov , podala skupina advokátov, vedcov, lekárov, zástupcov iných profesií a občianskych aktivistov. Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Gabriel Matta

Vyvodenie zodpovednosti 

Tomáš Mészáros, senior právnik kancelárie Kaduc & Partners, hovorí, že problém porušovania zákona zo strany členov zákonodarného zboru otvára komplikované otázky s presahom nielen do právnej oblasti, ale aj do eticko-morálnej, politickej a filozofickej.

„Žiadne porušenie zákona nie je v poriadku a poslanci by nemali byť žiadnym spôsobom privilegovaní, skôr naopak – v zdravo fungujúcej spoločnosti by v prípade ich pochybenia malo nasledovať vyvodenie nielen právnej, ale aj politickej zodpovednosti,“ tvrdí advokát.

Pandemická komisia rozhoduje v rozpore s vedeckým poznaním a nerešpektuje právo, zhodujú sa odborníci
Pandemická komisia vyjadrila na stredajšom rokovaní súhlasné stanovisko s tým, aby sa zaočkovaní ľudia už nemuseli testovať. Správu priniesla agentúra SITA, odvolávajúc sa na vyjadrenie hovorkynie Ministerstva zdravotníctva SR Zuzany Eliášovej.... Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič


Mészáros dodáva, že právny režim, v ktorom politici operujú, je dokonca ešte prísnejší než ten, v rámci ktorého fungujú bežní občania. „Medzi tieto mechanizmy patrí aj to, že v zásade nesmie podnikať,“ hovorí právnik.

Pripomína však, že konkrétna politická prax indikuje, že „verejní funkcionári často ‚kreatívnym‘ spôsobom pravidlá ústavného zákona obchádzajú, čo, samozrejme, nie je spoločensky akceptovateľným javom“.

Stretnutie Putina s Bidenom by sa mohlo konať v Bratislave, navrhuje Danko (VIDEO)
Vysoký stupeň nebezpečia vojenského konfliktu na ukrajinsko-ruských hraniciach si uvedomuje aj americký prezident Joe Biden, ktorý vyzýva Vladimíra Putina na stretnutie. A práve to by chcel zorganizovať šéf národniarov Andrej Danko u nás, v... Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik