Fico: Aj novinári, ktorí ho predtým glorifikovali pochopili, že Matovič je pomätený (VIDEO)
15 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Staronová vláda leží v žalúdku opozície rovnako ako tá pred ňou. A to aj preto, že v nej sú v podstate tí istí ľudia. Svoje výhrady voči kabinetu Eduarda Hegera vyjadril predseda Smeru-SD Robert Fico aj v rozhovore pre Televíziu Slovan, ktoré umiestnil na sociálnu sieť.


Trojnásobný premiér Robert Fico sa netají tým, že chce nielen predčasné voľby, ale ani tým, že po nich chce byť v novej vláde, ktorá sa bude podieľať na riadení našej krajiny. Prirodzene, voči súčasnej koalícii má množstvo výhrad, ktoré aj v rozhovore pre televíziu pospomínal. Slovensko, podľa neho, pri tejto koalícii stráca prvky štátnosti.
Demokracia sa mala u nás prejaviť aj v predčasných parlamentných voľbách

„Vládnu nám tu neštandardné výťahové politické strany, ktoré Slovensku vedia ponúknuť akurát tak nepripravených, nevzdelaných a nekultúrnych ľudí nepripravených na riadenie štátu,“ hovorí hneď v úvode Robert Fico a dodáva, že my strácame prvok štátnosti pri spravovaní si vlastného štátu. „Matovič ma už vôbec nezaujíma. Veľmi nebezpečné je to, že my sme prezidentku žiadali, aby tohto človeka nemenovala za ministra financií. A ona sa dokonca priznala, že to urobila preto, aby sa udržala vládna koalícia. Prezidentka tu ale nie je na udržiavanie vládnej koalície. Ona je tu nato, aby zabezpečila riadny chod ústavných orgánov a dala priestor demokracii,“ pokračuje šéf Smeru-SD.

A demokracia sa mala podľa Fica prejaviť v predčasných parlamentných voľbách. „Ministrom financií je uznaný daňový podvodník Matovič, ktorý nebol odsúdený len preto, lebo mal premlčané konanie. Minister školstva je plagiátor Gröhling a špeciálnym prokurátorom Lipšic, ktorý je právoplatne odsúdený človek. Toto naozaj nemyslíme vážne. Ministerka kultúry je človek, ktorý mal také vyjadrenia na Rómov, že by musela dostať trikrát väčší trest ako Mazurek,“ hovorí v rozhovore Robert Fico, podľa ktorého demokracia nedáva podmienky na výkon nejakých funkcií.

Fico: Matovič je politická mŕtvola, ktorá je ďalej nepoužiteľná! Všetko smeruje k predčasným voľbám
07 | 04 | 2021 | Ivan Čeredejev

Čo vláda urobila s peniazmi, keď navýšila štátny deficit o 8,5 milióna eur?

„No ale pokiaľ ide o premiéra, ministra financií či o funkcie, kde sa očakáva nejaká miera odbornosti, tak sa očakáva, že tí ľudia budú nielen jazykovo pripravení a budú mať za sebou aj nejaké vzdelanie. Pán Heger je možno slušný človek, ale je totálne nepripravený,“ konštatuje šéf Smeru-SD, ktorý chce aj vyvodzovať zodpovednosti za alarmujúcich 11-tisíc mŕtvych na covid, ale aj za stúpajúcu tendenciu úmrtí na kardiovaskulárne a onkologické ochorenia. „A to preto, že v zdravotníctve bol zmätok, ktorý tam vytvorili politici. Budeme sa tiež pýtať na to, aký objem peňazí bol použitý pri nákupe tých nepresných testov, čo je mimoriadne vážna vec,“ prízvukuje Fico.

Šéf Smeru-SD sa chce pýtať aj na vakcíny. „Ako je možné, že v apríli dostane podstatne menej vakcín ako sa pôvodne rátalo, pričom do to sa vôbec neráta tých 200-tisíc vakcín toho nešťastného Sputnika,“ hovorí Fico a dodáva, že on sa zaočkovať nedá a už vôbec nie AstrouZenecou, ktorou sa u nás stále očkuje napriek jej problémom vo viacerých krajinách. Fico sa chce pýtať aj na to, čo vláda urobila s peniazmi, pretože v júli zdvihla deficit v štátnom rozpočte z 3,5 na 12 miliárd eur. „Sľubovali dať každý mesiac miliardu na boj proti pandémii, ale výsledkom je, že Slovensko minulo na boj s Covidom a na podporu všetkých tých vecí iba 2,5 % HDP, čo je najmenej zo všetkých krajín EÚ. A to napriek tomu, že peniaze mali a stále majú,“ vysvetľuje vo videu trojnásobný premiér.


Predstavitelia tejto vlády by mali byť za svoje zlyhania trestne zodpovední

Robert Fico sa chce pýtať aj na to, kto nesie zodpovednosť za núdzový stav, pri ktorom boli ľuďom obmedzované ich práva. „Bol vyhlásený kvôli strachu z protestov verejnosti a kvôli cynickým biznisovým potrebám koalície, ktorá robí obstarávania za miliardy bez verejného obstarávania. Na toto, ale aj na iné veci sa chceme pýtať v Národnej rade,“ konštatuje Fico s tým, že už aj novinári, ktorí ho predtým glorifikovali pochopili, že Matovič je pomätený. Podľa šéfa Smeru-SD množstvo zlyhaní predstaviteľov tejto vlády už dávno prerástlo politický rámec a ide v nich o jasnú trestnoprávnu zodpovednosť.

Táto vláda bola hneď od začiatku odsúdená na neúspech, trvá na svojom Robert Fico
Diskusia v televíznej relácii RTVS O 5 minút dvanásť medzi Robertom Ficom a Eduardom Hegerom sa niesla v poriadne konfrontačnej atmosfére. A ako je medzi koalíciou a opozíciou bežné, každý si húdol svoje. Čítať ďalej
29 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik