Európska komisia údajne neobnoví zmluvy s AstraZeneca a Johnson & Johnson
15 | 04 | 2021 I Robert Bačinský

Niečo sa deje. Vakcína, ktorá mala byť cestou k slobode,  ktorej negatíva sú zanedbateľné oproti pozitívam a ktorá je označovaná za vlajkovú loď v boji s pandémiou, podľa všetkého v Európe končí. Opäť sa potvrdilo, že rozdiel medzi konšpiráciou a pravdou sú dva týždne. EK podľa všetkého neobnoví zmluvy na nákup dvoch západných vakcín. 


Informáciu prinášajú Lekárske noviny. Ako uvádzajú vo svojom článku, Európska komisia sa rozhodla v budúcom roku neobnoviť zmluvy o vakcínach proti COVID-19 so spoločnosťami AstraZeneca a Johnson & Johnson (J&J). Informoval o tom v stredu taliansky denník La Stampa s odvolaním sa na zdroj z talianskeho ministerstva zdravotníctva. Európska komisia vydala vyhlásenie, podľa ktorého „tohtoročné zmluvy so spoločnosťami, ktoré vyrábajú vektorové vakcíny, nebudú po uplynutí ich platnosti obnovené,“ citujú Lekárske noviny denník La Stampa. Podľa nových informácií, Brusel by sa radšej najnovšie zameral na RNA (mRNA) vakcíny proti COVID-19, ako sú Pfizer či Moderna.

„Európska komisia žiada od spoločnosti J&J vysvetlenie týkajúce sa „celkom neočakávaného“ oznámenia spoločnosti o oneskorení dodávok vakcín proti COVID-19 do EÚ, uviedol v utorok predstaviteľ EÚ pre agentúru Reuters,“ píšu Lekárske noviny.

Informácie o rastúcom počte vážnych vedľajších účinkov vakcíny AstraZeneca boli doteraz v Európe bagatelizované. V médiách sa oveľa častejšie objavovali chvály na rýchlo vyvinuté vakcíny a tvrdenia, že pozitíva a prínos týchto, západných, vakcín, vysoko prevyšujú negatíva. Najnovší vývoj situácie v Európa ukazuje, že tomu tak úplne asi nebolo.

Ani očkovaní nie sú chránení. Vakcína Pfizer má problém zdolať juhoafrický variant Covidu
Izraelskí vedci zistili, že juhoafrický variant koronavírusu má oproti vakcíne Pfizer-BioNTech navrch. Je oveľa odolnejší ako iné varianty, píše portál timesofisrael.com. Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | Diana Zaťková