Beňa vypovedá o vynášaní informácií z kauzy Dobytkár. Posúvať veci z vyšetrovania mal exšéf SIS
15 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Kauza Dobytkár je monštruózny prípad korupcie, ktorý v dejinách našej samostatnosti nemá obdoby. Súvisí s podozreniami na korupciu v prostredí Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). V rámci jej vyšetrovania NAKA zdokumentovala úplatky za vyše 10 miliónov eur a zadržala vyše 20 osôb.


Do väzby dostala takých ľudí ako nitriansky oligarcha Norbert Bödör, podnikateľ Martin Kvietik, či bývalí funkcionári platobnej agentúry Jozef Kožuch a Ľubomír Partika, píše portál HN.

Koncom vlaňajšieho leta však prekvapila informácia, že z polície odchádza šéf tímu Dobytkár. Vzhľadom na úspechy tohto tímu bol odchod jeho šéfa nečakaný. O to viac, že spolu s ním policajné rady opustil aj ďalší dôležitý člen tejto pracovnej skupiny. Kam smerovali ich profesionálne kroky, nechcel v tom čase nikto bližšie špecifikovať.
Z NAKA do SIS

Podľa zistení HN však obaja zakotvili v Slovenskej informačnej službe. Z NAKA ich tam mal stiahnuť vtedajší námestník SIS Boris Beňa, ktorý podľa HN, minimálne šéfa tímu Dobytkár, veľmi dobre poznal už z minulosti. Kedysi bol totiž jeho nadriadeným.

Firmám poslancov sa kopia dlhy. No naše zákony tvrdia, že by podnikať vôbec nemali
Od vypuknutia pandémie čelí mnoho firiem na Slovensku obrovským problémom. Nezarábajú takmer nič, no platiť musia. A vláda im miesto pomoci iba odkáže, že musia vydržať. A div sa svete, problémy s dodržiavaním zákonov majú aj firmy niektorých... Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Keď sa Beňa stal v roku 2011 generálnym riaditeľom Inšpekčnej služby Ministerstva vnútra vybral si ľudí do pozícií jemu zvereného úradu. Jedným z nich bol aj neskorší šéf tímu Dobytkár.

Z bývalého generálneho riaditeľa inšpekčnej služby sa stal policajný pridelenec v Rumunsku, neskôr príslušník SIS. Nuž a jeho blízky človek zakotvil v NAKA, kde zastával post vedúceho 3. operatívneho oddelenia odboru Bratislava Národnej kriminálnej agentúry Prezídia PZ.

Dvojica však kontakty zrejme nepretrhla, čo začiatkom minuloročného augusta vyústilo do nástupu bývalého šéfa tímu Dobytkár do tajnej služby. Beňa tam v tom čase pôsobil už ako námestník riaditeľa.

„Policajtotút“ sa ma aj dnes snažil atakovať. Ale ja som odišiel do Tatier, píše Harabin
Štefan Harabin informuje, že „policajtotút“ sa ho opäť snažil zastihnúť v jeho bydlisku v Bratislave. „Mal ale kriminálnik, Jakub Podmajerský smolu, lebo ešte včera som odišiel do Tatier, môjho rodiska. Som jednoducho teraz v Tatrách v rámci... Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Petra Demková

Kajúcnik spolupracuje

V súvislosti s uvedeným preto zaujímavo vyznievajú najnovšie výpovede Borisa Beňu. Toho začiatkom minuloročného decembra zadržala NAKA v rámci akcie Judáš. Beňa zatiaľ z väzby spolupracuje s políciou. Stal sa z neho takzvaný kajúcnik.

A vo svojich výpovediach sa naozaj činí. Spolu s ďalším kajúcnikom, exšéfom Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovítom Makóom, sa napríklad postaral o jedno z obvinení na adresu podnikateľa Zoroslava Kollára, ale tiež o zadržanie úradujúceho riaditeľa tajnej služby Vladimíra Pčolinského.

Podľa HN zavaril aj jeho predchodcovi vo funkcii Antonovi Šafárikovi, o ktorom Beňa vypovedá, že posúval informácie oligarchovi blízkemu Slovenskej národnej strane Martinovi Kvietikovi. Mal tak robiť v kauze Dobytkár.

"Niekde sa stala chyba," kritizuje Remišovú jej vlastný poslanec a zvažuje, či si vláda vôbec zaslúži jeho dôveru
Bývalý štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Vladimír Ledecký, ktorý sa po odchode z postu vracia do parlamentu, v tom má jasno. Vláda, ktorá rezignovala na regionálny rozvoj, nemá moju podporu istú. Uviedol... Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Podľa zistení portálu Aktuality.sk bol vraj do celej veci zapletený aj dnes už zosnulý bývalý policajný prezident Milan Lučanský. Práve od neho údajne smerovali informácie Beňovi, ktorý ich následne, na pokyn Lučanského, sprostredkúval svojmu nadriadenému Šafárikovi, nuž a ten zas varoval Kvietika.
Exšéf SIS vypovedá

Práve v tejto veci bol na NAKA aktuálne vypovedať Anton Šafárik, ktorý pre médiá v minulosti označil Beňovu výpoveď za výmysel. Pravdepodobne ani teraz nezmenil názor.

Matovič zabudol, že už nie je premiér. A vláda sa mu to bojí pripomenúť
Expremiér Igor Matovič sa ešte stále nestotožnil so svojím postavením v staronovej vláde. Samovoľne na seba preberá kompetencie ministerstva zdravotníctva, zahraničných vecí, práce a sociálnych vecí. Premiér Heger sa iba prizerá a Lengarský je... Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Viac by vedeli povedať samotní vyšetrovatelia kauzy Dobytkár, lenže tí, ktorí ju mali pod palcom v čase údajného vynášania informácií, tam už nie sú. Boris Beňa ich mal ešte v pozícii námestníka SIS stiahnuť do tajnej služby.

Samotná SIS na otázky ohľadne služobného pomeru bývalého šéfa tímu Dobytkár uviedla, že tieto veci sú utajovanou skutočnosťou chránenou zákonom.

„Z tohto dôvodu Slovenská informačná služba štandardne ako všetky spravodajské služby nesmie komentovať žiadne informácie, ktoré by sa týkali prípadnej spolupráce spravodajskej služby s konkrétnou osobou,“ uviedla hovorkyňa SIS Zuzana Morávková.

To je ale hanba! Pčolinská si napísala ospravedlnenku, nezvláda sedieť v parlamente. Ale plat dostáva aj naďalej
Manželka zadržaného exšéfa SIS zmizla z rokovaní národnej rady a stiahla sa aj zo sociálnych sietí. Akoby sa po nej zľahla zem. Plus7dní zistil, že poslanci sa sami môžu ospravedlniť a užívať si platené voľno ako dlho chcú! Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Diana Zaťková