AstraZeneca sa topí v problémoch, no Sputnik, ktorý nám leží v skladoch, žiadne vedľajšie účinky nemá
15 | 04 | 2021 I Diana Zaťková
Po správach o tom, že vakcíny spoločností Johnson & Johnson a AstraZeneca spôsobujú v zriedkavých prípadoch krvné zrazeniny, vydali vyhlásenie aj vývojári ruského Sputniku V. V stredu uviedli, že použitie tejto vakcíny nevyvoláva podobné vedľajšie účinky, informuje portál RT.




Moskovský výskumný ústav Gamaleya okrem toho ponúkol zdieľanie svojich technológií s cieľom pomôcť iným výrobcom vyriešiť ich problémy.

„Komplexná analýza nežiaducich účinkov počas klinických štúdií a v priebehu hromadného očkovania vakcínou Sputnik V ukázala, že nedošlo k žiadnym prípadom trombózy mozgových žilových dutín (CVST).“ Uvádza sa vo vyhlásení.

Toto oznámenie prišlo deň po tom, čo americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) odporučil „pozastaviť“ očkovanie americkou vakcínou Johnson & Johnson (J&J) proti Covid-19. A to po tom, čo sa u šiestich jej príjemcov vyvinul „vzácny a závažný typ krvnej zrazeniny ” alebo CVST.

Francúzi odporúčajú tretiu dávku vakcín Moderna a Pfizer ľuďom s oslabeným imunitným systémom
15 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Zastavili aj AstraZeneca

Rovnaké vedľajšie účinky predtým viedli niekoľko krajín k zastaveniu používania britsko-švédskej vakcíny AstraZeneca. Zatiaľ čo iné naň uviedli vekové obmedzenia. V stredu bolo Dánsko prvou krajinou Európskej únie, ktorá pre obavy úplne pozastavila očkovanie.

Jedným z dôvodov, prečo ruská vakcína nespôsobuje krvné zrazeniny a ďalšie vážne komplikácie, je ten, že je vyrobený s bunkovou líniou HEK293. Tá „sa už dlho bezpečne používa na výrobu biotechnologických výrobkov,“ uvádza sa vo vyhlásení. Vedci, ktorí stoja za vakcínami J&J a AstraZeneca, sa rozhodli pre iné adenovírusové platformy a bunkové línie.

Vývojár Sputnik V tiež poukázal na nedávnu štúdiu publikovanú v The New England Journal of Medicine, ktorá spájala krvné zrazeniny u tých, ktorí boli naočkovaní, s nedostatočnou purifikáciou vakcín.

AstraZeneca už Dáni nechcú. Zistili, že jeden zo 40-tisíc bude mať vážne vedľajšie príznaky
Dánska agentúra pre lieky v stredu oznámila, že Dánsko neobnoví očkovanie svojich obyvateľov vakcínou od spoločnosti AstraZeneca, píše portál HN. Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Štvorstupňový systém čistenia

Na rozdiel od iných vakcín prechádza tá ruská štvorstupňovým procesom čistenia. Ten pozostáva z dvoch stupňov chromatografie a dvoch stupňov filtrácie s tangenciálnym tokom, čo zaručuje jeho „kvalitu a bezpečnosť“, uvádza sa vo vyhlásení.

Inštitút Gamaleya na záver uviedol, že je „pripravený zdieľať svoju technológiu čistenia s ostatnými výrobcami vakcín. Aby im pomohol minimalizovať riziko nepriaznivých účinkov počas očkovania“.

Nemecký zamestnávateľ ponúka 50 eur každému zaočkovanému pracovníkovi
14 | 04 | 2021 | Diana Zaťková