Konflikt na Dombase sa vyostruje. Biden žiada Putina o stretnutie zoči-voči v tretej krajine
14 | 04 | 2021 I Diana Zaťková
Ruský prezident Vladimir Putin a jeho americký náprotivok Joe Biden rokovali o napätí na Ukrajine, bezpečnostných otázkach a potrebe kontroly jadrových zbraní. Biely dom navrhuje formálne stretnutie v „tretej krajine“, informuje portál RT.




Vo vyhlásení zverejnenom v utorok americkí predstavitelia potvrdili, že obaja vodcovia hovorili o  „množstve regionálnych a globálnych problémov“.  V rámci rozhovorov Biden údajne  „vyjadril znepokojenie nad náhlym nárastom prítomnosti ruskej armády“ na Krymskom polostrove a pozdĺž hranice s Ukrajinou. Vyzval Moskvu,  aby „nestupňovala napätie“.

K rozhovorom by malo dôjsť v súvislosti s rozšírenými obavami, že boje v oblasti Donbassu medzi silami Kyjeva a bojovníkmi zo samozvaných republík by sa mohli preliať do totálneho konfliktu. Nová situácia vznikla po rozsiahlej mobilizácii vojakov a materiálu zo strany Kyjeva. To viedlo Rusko k posilneniu vlastnej vojenskej prítomnosti v blízkosti západných hraníc.

Medzitým, v rámci kroku, ktorý sa všeobecne interpretuje ako prejav podpory Ukrajine, Washington vyslal do Čierneho mora dve vojnové lode.

Páni sveta chcú, aby sme ako „dobytok išli, kam nás povedú“, varuje slávny ruský režisér
„Reset, ktorý nám vďaka covidu naplánovali globalisti, má vyústiť do sveta, kde bude jedno percento bohatých ovládať zvyšnú chudobu. Strednú triedu plánujú úplne zlikvidovať,“ smutne konštatuje Nikita Michalkov. Uviedol... Čítať ďalej
12 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič


Vzťahy medzi oboma krajinami sa za posledných pár mesiacov výrazne zhoršili, pretože Moskva odvolala svojho veľvyslanca pre mimoriadne rokovania o budúcnosti vzťahov s Washingtonom.

Anatolij Antonov odletel domov po rozhovore, v ktorom sa Bidena pýtali, či je podľa neho Putin „vrah“. „Mmhmm, áno,“ odpovedal americký prezident. Jeho slová vyvolali zúrivú odpoveď mnohých ruských predstaviteľov.

Sám Putin bol však obozretnejší. Poznamenal, že Washington je „odhodlaný“ mať vzťahy s Moskvou, ale iba v „záležitostiach, ktoré zaujímajú samotné USA“.

Globálne ceny potravín naďalej prudko stúpajú, dosiahli sedemročné maximá, tvrdí OSN
Nová správa Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) ukazuje, že globálne ceny potravín v marci opäť prudko stúpli. Predstavuje to desiaty mesačný nárast za sebou, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Podľa americkej strany je skutočne Bidenovým cieľom vybudovať „stabilný a predvídateľný vzťah s Ruskom v súlade so záujmami USA“. Navrhovaný samit sa má uskutočniť v priebehu najbližších mesiacov a umožní obom vodcom „diskutovať o celej škále problémov, ktorým čelia USA a Rusko“, hovorí sa v americkej správe.

Kremeľ vo svojej vlastnej správe uviedol, že Biden „prejavil záujem o normalizáciu dvojstranných vzťahov“. Ruskí úradníci budú teraz dostávať pokyny, aby „riešili problémy nastolené počas telefonického rozhovoru“.

Katar by mohol zničiť ambiciózne plány USA so skvapalneným plynom
Domáci dopyt USA po zemnom plyne podľa údajov EIA už rok klesá. Úrad očakáva, že to bude pokračovať aj v tomto roku, a to kvôli lacnému skvapalnenému zemnému plynu (LNG) z Kataru, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Ak sa stretnutie uskutoční, bude prvé svojho druhu, odkedy sa Putin stretol s Bidenovým predchodcom Donaldom Trumpom v Helsinkách v roku 2018.

V Moskve však vládne skepticizmus. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že „nikto nedovolí, aby Amerika hovorila s Ruskom z pozície sily“. "Tieto dva národy sa musia k sebe správať rovnocenne," uzavrel Peskov.

Za kybernetickým útokom na jadrovú elektráreň Natanz bol Izrael, tvrdia izraelské noviny
Izraelské spravodajské služby boli zodpovedné za nedeľňajší útok na iránsku jadrovú elektráreň Natanz. Došlo po ňom k výpadku elektrickej energie v distribučnej sieti. Tvrdia to izraelské médiá s odvolaním sa na nemenované zdroje, informuje portál... Čítať ďalej
12 | 04 | 2021 | Lukáš Leca