AstraZeneca už Dáni nechcú. Zistili, že jeden zo 40-tisíc bude mať vážne vedľajšie príznaky
14 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Dánska agentúra pre lieky v stredu oznámila, že Dánsko neobnoví očkovanie svojich obyvateľov vakcínou od spoločnosti AstraZeneca, píše portál HN.


"Dánsky zdravotnícky úrad sa rozhodol pokračovať v očkovaní proti covidu bez vakcíny od firmy AstraZeneca," stojí vo vyhlásení. "Naše vyšetrovanie ukazuje, že jeden zo 40-tisíc ľudí očkovaných vakcínou od AstraZenecy bude mať vážne vedľajšie príznaky," uviedol šéf úradu Sören Broström.

Keďže množstvo dávok vakcín sa po tomto rozhodnutí stenčilo, vakcinačná kampaň sa podľa neho zdrží o niekoľko týždňov. Všetci Dáni by však aj tak mali byť zaočkovaní do začiatku augusta.

Broström zároveň povedal, že keby Dánsko bolo v inej situácii uprostred tretej vlny epidémie a zdravotný systém by bol pod tlakom, neváhal by vakcínu ďalej používať.

Švédsko má najvyšší počet nových prípadov Covid na osobu v Európe, no v počte úmrtí aj tak patrí k najlepším
Švédsko oznámilo najvyšší počet nových infekcií koronavírusmi v Európe za posledný týždeň. Zároveň má viac pacientov na jednotke intenzívnej starostlivosti ako kedykoľvek od prvej vlny pandémie, informuje Guardian. Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


"Odborníci upozorňujú, že bez vakcín od spoločností Astrazeneca a Johnson & Johnson dánska vakcinačná kampaň nebude do konca roka hotová," píše však dánsky denník The Copenhagen Post.

"K cieľovej rovine sa vieme dostať aj s Pfizerom a Modernou," povedal pre dánsku rozhlasovú a televíznu stanicu DR profesor Jan Pravsgaard Christensen z Kodanskej univerzity. "Ale myslím si, že v tom prípade nebudeme do konca roka 2021 úplne zaočkovaní," dodal.