Soros a jeho lobisti mali v posledných rokoch najmenej 70 stretnutí s vysokými predstaviteľmi Európskej komisie
13 | 04 | 2021 I Petra Demková

Ani jedna hlava štátu alebo vlády členskej krajiny EÚ nemala možnosť tak často sa stretávať s najvyššími predstaviteľmi únie ako George Soros. Alebo lobisti jeho nadácie. Maďarský europoslanec žiadal od Európskej komisie vysvetlenie. Tá uviedla, že nejde o nijaké sprisahanie. Podrobnosti stretnutí však uviesť odmietli. „A nemá to nič spoločné s Georgeom Sorosom,“ dodali.


Správu prebratú z poľského média Niezalezna.pl prináša stránka Christianitas.
Čulé styky s Európskou komisiou

„Najmenej sedemdesiat stretnutí uskutočnil v rokoch 2014 až 2020 Soros alebo lobisti jeho nadácie Open Society s najvyššími predstaviteľmi Európskej komisie (EK). Ani jedna hlava štátu alebo vlády členskej krajiny EÚ nemala možnosť tak často sa stretávať s vedením EK. A čo viac. Súčasne sa uskutočnilo okolo osemdesiat stretnutí medzi funkcionármi EK a lobistami z ďalších dvoch organizácií dotovaných Sorosom,“ píše autor článku Grzegorz Wierzcholowski.

ODHALENIE: Sudcovia prepojení na Sorosa
Dôveryhodnosť Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) je v troskách. Ukázalo sa, že vôbec nie je nezávislý. Na svetlo sa dostalo prepojenie sudcov na amerického finančníka Georga Sorosa. Komentár Johna Laughlanda, historika a odborníka na... Čítať ďalej
28 | 02 | 2020 | Redakcia

Tamás Deutsch žiadal odpovede

Maďarský europoslanec Tamás Deutsch za stranu Fidesz oficiálne požiadal dňa 23. januára 2019 EK o vysvetlenie, aký je vzťah medzi nimi a americkým miliardárom Sorosom.

Deutsch napísal: „Podľa verejného kalendára členov komisie mal George Soros za posledné štyri roky najmenej 15 osobných stretnutí s predsedom, prvým podpredsedom a ďalšími podpredsedami komisie. Ako aj s komisármi. Lobisti jednej z mimovládnych organizácií Georga Sorosa Inštitútu pre európsku politiku otvorenej spoločnosti usporiadali v rokoch 2014 – 2018 najmenej 49 stretnutí s vyššími úradníkmi komisie. Komisármi, členmi kabinetu a generálnymi riaditeľmi."
Na komisiu ako na klavír

"Soros a jeho lobisti tak v posledných rokoch absolvovali spolu najmenej 64 stretnutí s vyššími úradníkmi komisie. Ani jedna hlava štátu alebo vlády členského štátu EÚ nemala toľko možností na priame konzultácie s vedením komisie. Podľa verejného kalendára členov komisie podpredseda EK Frans Timmermans prijal Sorosa na osobných stretnutiach 28. apríla 2017, 1. februára 2018, 16. apríla 2018 a 26. novembra, 2018,“ informuje Christianitas.

Maďarský europoslanec sa v tejto súvislosti EK pýtal, kto stretnutia navrhoval, za akým účelom a o čom sa na stretnutiach hovorilo.
Prehľad stretnutí EK so Sorosom

Soros mal štyri oficiálne stretnutia s Timmermansom v období medzi aprílom 2017 a novembrom 2018. Okrem toho sa Soros dokázateľne stretli ešte najmenej dvakrát. A to 23. septembra 2019 (v New Yorku) a 18. novembra 2019.

Rakúsky politik Hauser (FPÖ): "Riaditeľka Európskej liekovej agentúry strávila život lobovaním za farmaceutický priemysel"
"V osobe doktorky Emer Cookeovej chýba Európskej agentúre pre lieky (EMA) dôveryhodnosť", tvrdí rakúsky ľudovec. Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | Ivan Brožík


V marci 2015 sa Soros stretol s vtedajším šéfom EK Jeanom-Claudeom Junckerom. „O deň neskôr hovoril s Kristalinou Georgievovou, vtedajšou podpredsedníčkou EK, zodpovednou okrem iného za rozpočet EÚ a ľudské zdroje,“ informuje autor.
Zoznam stretnutí pokračuje

„11. júna 2015 prijal miliardára grécky eurokomisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitris Avramopulos. V tom istom mesiaci sa stretol aj s Verou Jourovou, dnes zástupkyňou vedúceho EK a potom úradujúcou komisárkou pre spravodlivosť, spotrebiteľské záležitosti a rovnosť pohlaví. A opäť s Kristalinou Georgievovou,“ píše sa na stránke.

Aj Pierre Moscovici, bývalý komunista a bývalý európsky komisár pre ekonomiku a financie, hovoril so Sorosom osobne najmenej dvakrát. V januári 2018 aj v januári 2019 v Davose. Španielsky šéf diplomacie EÚ Josep Borrell mal videohovor so Sorosom 23. septembra 2020.
Prehľad stretnutí EK so Sorosovymi lobistami

Inštitút európskej politiky otvorenej spoločnosti je európskou pobočkou Nadácie pre otvorenú spoločnosť Georga Sorosa. Od roku 2008 je evidovaný v registri lobistických organizácií EÚ (Register transparentnosti EÚ).

„Iba v období od decembra 2014 do decembra 2015, keď Európa čelila migračnej kríze, sa ľudia Sorosovej nadácie minimálne pätnásťkrát stretli s vysokými bruselskými predstaviteľmi,“ informuje stránka Christianitas. „Okrem už spomínanej Jourovej a Avramopulosa išlo o cyperského eurokomisára Christosa Stilianidisa a podpredsedu EK Valdisa Dombrovskisa,“ dodávajú.

Poľsko čelí obvineniam pred najvyšším európskym súdom. Sudcovia v krajine totiž strácajú nezávislosť
Európska komisia obvinila Poľsko pred Súdnym dvorom EÚ kvôli reforme, ktorá podľa nej podkopáva nezávislosť súdnictva v krajine. Poľsko tvrdí, že EÚ nemá zákonné právo miešať sa do jeho vnútornej politiky, informuje portál RT. Prípad proti... Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Slúži komisia občanom EÚ alebo Sorosovi?

„V nasledujúcich rokoch zástupcovia Inštitútu pre európsku politiku otvorenej spoločnosti navštívili okrem iného Jourovú, Moscoviciho, predsedu EK Junckera, Dombrovskisa, Timmermansa, dánsku eurokomisárku pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerovú, komisára pre rozpočet Günthera Oettingera (vo funkcii vystriedal Georgievu v januári 2017), bývalého generálneho tajomníka EK Martina Selmayra, litovského komisára pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenisa Andriukaitisa, švédsku komisárku pre vnútorné záležitosti Ylvu Johanssonovú, fínsku komisárku pre medzinárodné partnerstvo Juttu Urpilainenovú a nakoniec maltskú komisárku pre rovnosť Helenu Dalliovú,“ informuje autor článku. Celkovo sa od decembra 2014 do decembra 2020 uskutočnilo až 57 takýchto stretnutí.
Ďalšie chápadla Mr. Sorosa v Bruseli

„Avšak to nie je všetko. Aktívnymi lobistickými skupinami v Bruseli sú aj dve známe organizácie: Amnesty International a Human Rights Watch. Obidve sú finančne podporované Georgeom Sorosom. A nejde o triviálne sumy. Keď v roku 2010 oznámil, že v nasledujúcom desaťročí organizácia Human Rights Watch získa od nadácie Open Society 100 miliónov dolárov, Soros uviedol: Human Rights Watch je jednou z najefektívnejších organizácií, ktoré podporujem,“ píše sa v článku.

„Na základe údajov z webovej stránky lobbyfacts.eu – sa zástupcovia Európskej asociácie Amnesty International v období od decembra 2014 do decembra 2020 stretli s najvyššími predstaviteľmi EK až 54-krát, kým lobisti z organizácie Human Rights Watch najmenej 26-krát, čo je spolu 80 stretnutí,“ napísali ďalej.

Európska komisia sa vykrúca a o zmluvách o vakcínach klame. „O akú hru tu ide?" pýta sa Maďarsko
V Maďarsku sa rieši kauza, ako Brusel klamal o zmluvách o nákupe vakcín. Hovorca Európskej komisie minulý týždeň novinárom oznámil, že vakcíny si objednávali členské štáty EÚ a výbor v tom nehral nijakú úlohu. Chcel vyviniť úniu zo zodpovednosti za... Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Robert Bačinský

Sorosove hordy zobrali Poľsko útokom

Pri tejto príležitosti je potrebné uviesť, že to boli práve spomínané organizácie, Open Society European Policy Institute, Amnesty International aj Human Rights Watch, ktoré sa neustále miešali do vnútorných záležitostí Poľska.

Lobisti tvrdili, že v Poľsku pribúdajú pokusy o obmedzenie ľudských práv vrátane slobody prejavu a slobody médií, slobody zhromažďovania, práva na súkromie a sexuálne a reprodukčné práva žien, najmä práva na potrat,“ pripomína autor článku na stránke Christianitas.
Čo odpovedala europoslancovi Európska komisia? Trafená hus zagágala

Tamás Deutsch sa neobrátil na EK ako poslanec Maďarska ani ako občan Maďarska, ale ako europoslanec. A trafená hus zagágala: „Pokračujúca verejná kampaň maďarskej vlády skresľuje pravdu a snaží sa vykresliť temný obraz tajného sprisahania majúceho za cieľ zvýšiť migráciu do Európy. Komisia je presvedčená, že maďarskí občania si zaslúžia fakty, nie fikciu. Pravda je taká, že nejde o nijaké sprisahanie. Tvrdenia maďarskej vlády sú prinajhoršom úplne vecne nesprávne a v najlepšom prípade veľmi zavádzajúce. A nemá to nič spoločné s Georgeom Sorosom,“ odpovedala EK.
Lobisti vraj môžu významne prispieť...

Odpoveď pokračovala takto: „Predstavitelia záujmových skupín môžu významne prispieť k iniciovaniu a implementácii právnych predpisov i politiky, ktorá zohľadňuje špecifický charakter danej oblasti. Komisia sa stretáva so zástupcami záujmových skupín na základe ´potreby stretnutia´, pričom každú žiadosť o stretnutie posudzuje z hľadiska jej významu. Rozhodujúca väčšina žiadostí o stretnutie je iniciovaná zástupcami záujmových skupín.“
Komisia nemôže poskytnúť ďalšie podrobnosti

Na záver EK uviedla: „Vzhľadom na rozmanitosť účastníkov rozhovoru ako aj prerokúvaných tém, ktoré pokrývajú štyri roky, počet stretnutí medzi rôznymi útvarmi komisie a Open Society European Policy Institute (OSEPI) nie je vôbec neobvyklý. Komisia vyjadruje poľutovanie nad tým, že nemôže poskytnúť ďalšie podrobnosti.“

Ako míňa Európska komisia (aj naše) milióny
Európska komisia minula takmer pol miliardy eur na poradenské služby externých spoločností. Zaujímavá je však nanajvýš sporná minulosť a aktivity niektorých z týchto firiem. Čítať ďalej
21 | 03 | 2021 | Ivan Brožík