Pellegrini: Chceme len vedieť, kto a kedy za Slovensko zmluvu na Sputnik podpísal
13 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Igor Matovič a vakcína Sputnik sú dve v súčasnosti najdiskutovanejšie témy, ktoré rezonujú na Slovensku. Nie je sa preto čomu čudovať, že si ich doslova vychutnávajú najmä opoziční politici. A expremiér Peter Pellegrini je jedným z nich.


Peter Pellegrini sa u Sputniku a jeho „nákupcovi“ Igorovi Matovičovi vyjadril nielen na tlačovej besede jeho strany Hlas-SD, ale aj v televíznej relácii O 5 minút dvanásť na RTVS. A v oboch si expremiér a minister financií v jednej osobe „zlízol“ za Sputnik svoje.
Na základe akého mandátu a kto zmluvu s Ruskom na Sputnik podpísal?

Podľa Pellegriniho plytvanie koalície s financiami nemôže zostať premlčané. „Napriek očakávanému uvoľneniu opatrení, pandemické obdobie vlády vyvoláva celý rad otázok, na ktoré musia poznať ľudia odpoveď. Ako a na základe čoho rozhadzovala táto koalícia peniaze v boji s koronakrízou, pri ktorom tak flagrantne zlyhala. Budeme sa pýtať a tvrdo sa dožadovať informácií, na čo išli finančné prostriedky a v akom objeme. Kto to konkrétne podpísal a kto nesie za plytvanie verejných prostriedkov zodpovednosť,“ píše vo svojom statuse na sociálnej sieti šéf Hlasu-SD.

V priloženom videu sa navyše vracia aj k miliónom neobjednaným vakcínam či k jednej konkrétnej – Sputniku V.



„Musíme natŕčať ruku a prosiť, ale nie preto, že je tu taký enormný záujem o vakcíny, lebo všetci sú už zaočkovaní, ale preto, že sme si ich zabudli objednať. Budeme sa pýtať, kto a kedy podpísal zmluvu o dodávke vakcíny Sputnik,“ hovorí Pellegrini vo videu.

Zároveň prosí média, aby tlačili na informáciu, nech nám ukážu hoc aj poslednú zadnú stranu tej utajenej zmluvy. „Nech len vidíme, aké meno je na podpise a kto a s akým dátumom túto zmluvu podpísal. Aj to by bolo zaujímavé, kedy sme vlastne reálne Sputnik kúpili a kedy bola podpísaná kúpna zmluva. Na základe akého mandátu ju kto podpísal. Aký člen vlády alebo súkromná firma alebo zástupca nejakého ministerstva, kedy sa rozhodlo, že cenová ponuka je výhodná, kedy rozhodlo ministerstvo financií, že uvoľní tieto prostriedky. To nie sú tajné informácie,“ hovorí na tlačovej besede Pellegrini.

Škandál: Vakcína Sputnik vraj stojí až 17 eur! Už nevoľte Matoviča, vyzýva Bittó Cigániková
Tak už je jasné, prečo toľké tajnosti s ruskou neregistrovanou vakcínou Sputnik. O šokujúcu informáciu sa postarala Jana Bittó Cigániková. Nielenže vyzradila jeho údajnú cenu, ale dokonca vyzýva ľudí, aby už Igora Matoviča... Čítať ďalej
12 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Do Moskvy mali letieť aj šéfka ŠÚKL a minister zdravotníctva

Vyjadrenia Petra Pellegriniho v diskusnej relácii RTVS O päť minút dvanásť zverejnil vo videu na sociálnej sieti facebookový profil Matovič naser si.

„Ako minister financií nemal čo robiť v Moskve a ani v Budapešti,“ hovorí vo videu šéf Hlasu-SD, podľa ktorého Igor Matovič následne ponížil nielen vedcov a naše výskumné ústavy, ale aj slovenskú diplomaciu, keďže odmietol, aby na rokovaniach bol ktokoľvek z veľvyslancov. A to, či už v Moskve alebo v Budapešti, kde najmä u našich južných susedov ponížil našu krajinu.

„Poviem vám ako bývalý predseda vlády, ako by som do Moskvy išiel. Zobral by som do lietadla šéfku ŠÚKL-u, lebo keď jej chýbajú nejaké dokumenty, tak nech ide so mnou do toho podniku, kde vyrábajú Sputnik. Zobral by som ministra zdravotníctva, pretože ten sa bude musieť postaviť pred verejnosť a povedať – občania, od zajtrajšieho dňa si to kľudne dajte pichať do seba, lebo je to úplne bezpečné,“ načrtol expremiér svoje možné kroky keby bol vo funkcii.

&id=344513300079185
Matovič šliape po hrdosti slovenskej štátnosti

„A čo urobil Igor Matovič? Odišiel do Maďarska na to, aby nám dali papier, že tá naša slovenská vakcína je úplne v poriadku. A na základe maďarského papiera nám bude odporúčané, aby sme sa ňou nechali zaočkovať,“ krúti hlavou Pellegrini nad krokmi Matoviča.

Prirodzene, ruská strana namietala, že testy na Sputnik nerobili v certifikovanom laboratóriu. „Ruská strana môže namietať, no najskôr by sme potrebovali vidieť, čo je v tej zmluve, kto ju podpísal na strane predávajúceho aj na strane kupujúceho. My nič o tomto nevieme. Ja potom neviem, čo toto sú za diplomatické kroky. A iba to tak spláchnuť, že veď on zachraňuje krajinu. To nesmiete robiť nikdy na strane hrdosti a štátnosti Slovenskej republiky. A tu sa po nej šliape,“ hovorí v závere zostrihu videa šéf v súčasnosti najpopulárnejšej strany Hlas-SD.

Kto na Slovensku je zodpovedný za sabotáž Sputnika V?
Kým iné krajiny sa o vakcíny bijú, my o nich kvôli sabotérom prídeme? Americkí jastrabi a ŠÚKL sú v tom až po uši, píšu Hlavné správy vo svojom komentári k aktuálnerj situácii. Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | Gabriel Matta