Od pondelka nás čaká ďalšie uvoľňovanie prísnych opatrení! Na TOTO sa môžete tešiť
13 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Epidemiologická situácia na Slovensku sa zatiaľ stále zlepšuje. Odborníci a vláda pomaly uvoľňujú prísne opatrenia. Od pondelka nás teda čaká opäť viac slobody.


Slovensko sa môže pomaly nadýchnuť k väčšej slobode. Napomáha k tomu aj zlepšujúca sa situácia v súvislosti COVID-19. Klesajú totiž nielen počty mŕtvych, ale aj hospitalizovaných a pondelka 19. 4. nebude už ani jeden okres v čiernej farbe. Hoci reprodukčné číslo začalo stúpať, stále sa udržuje pod úrovňou 1, čo znamená ďalšie uvoľňovanie prísnych epidemiologických opatrení. Hoci podľa premiéra Eduarda Hegera, silné zastúpenie u nás stále má britská mutácia koronavírusu, informuje portál parlamentne.listy.sk.
Od pondelka 19. apríla Slovákov čakajú uvoľnenia týchto opatrení:

– otvoria sa všetky obchody a služby, na 1 osobu bude 15 štvorcových metrov, povinný je test,

– umožnia pohyb v prírode aj mimo okresu, povinný je test,

– otvoria sa kostoly, 1 osobu na 15 štvorcových metrov, povinný je test,

– šport v exteriéri max. 6 osôb, povinný je test, – otvoria zoo, múzeá a botanické záhrady, 1 osoba na 15 štvorcových metrov,

– knižnice do max. 6 osôb, plus test

– hotely a penzióny do max. 6 osôb, bez otvorenia reštaurácie.

„Ak zodpovednosť neunesieme, budeme tam, kde sme boli posledné mesiace,“ povedal na tlačovej besede minister financií Igor Matovič.

„Zaočkovaných prvou dávkou vakcíny je už takmer 20 percent ľudí nad 18 rokov, v domovoch sociálnych služieb je zaočkovaných už 80 percent ľudí,“ uviedol šéf Inštitútu zdravotníckych analýz Matej Mišík. Do konca mesiaca by malo prísť zhruba 300 tisíc dávok vakcín proti koronavírusu. Ráta sa aj s prvými dodávkami vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson.

Čaká nás uvoľňovanie. Čo by sa mohlo v apríli otvoriť?
Ak nakazených nezačne pribúdať, po 19. apríly by mohlo na Slovensku začať uvoľňovanie opatrení. Vyplýva to z covid automatu. Na ten by sa malo naskočiť po dvoch týždňoch, odkedy klesol počet hospitalizovaných s covidom pod 3000. To sa stalo minulý... Čítať ďalej
06 | 04 | 2021 | Michal Filek