Mesík šokuje: Prečo je Sputnikom zaočkovaných tak málo Rusov? Lebo je to šmejd?
13 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Vyštudovaný lekár a analytik globálnych rizík Juraj Mesík je veľkým zástancom používania Ivermectinu v boji proti koronavírusu. Zaujal však aj jeho postoj k ruskej vakcíne Sputnik V a jej aplikácii v Rusku.


Ako vyštudovaný lekár vie Mesík odborne hovoriť o liekoch, ktoré môžu v boji proti COVID-19 pomáhať. Aj preto sa v statuse na sociálnej sieti zameral nielen na Ivermectin či Sputnik, ale aj na acyplpyrín.
V Rusku je podľa oficiálnych zdrojov zaočkovaných Sputnikom iba 6 percent obyvateľov

V úvode Mesík prináša krátku poznámku k včerajšiemu vyhláseniu spolku slovenských lekárnikov ohľadom acylpyrínu (aspirín) ako prevencie dlhého Covidu „Titulky v novinách sú zavádzajúce - varovanie platí pre väčšie dávky a pre ľudí so žalúdočnými vredmi. Preventívne sa ako prevencia trombóz aspirín berie v dávkach 80 - 100 mg denne a v nich je aj pri dlhodobom (mesiace aj viac) podávaní pre veľkú väčšinu ľudí bezpečný,“ konštatuje Mesík.

„Je to ale kyselina, takže u ľudí so žalúdočnými vredmi môžu jeho vyššie dávky (bežné tablety u nás sú 500 mg) robiť problémy, podobne u ľudí s poruchami zrážania krvi môže viesť k zvýšenému krvácaniu. Čiže ´varovanie´ je validné pre vysoké dávky a pre ľudí s niektorými inými poruchami/chorobami - v dávkach okolo 100 mg denne je u drvivej väčšiny pacientov bez problémov,“ dodáva.


O Sputniku vieme veľmi málo

Mesík má svoj názor aj na Sputnik. „O kvalite Sputnika toho vieme veľmi málo. Pozornosť každého inteligentného človeka by mala zaujať skutočnosť, že v Rusku, ktoré ho ponúka celému svetu, je 11. apríla zaočkovaných podľa ruských oficiálnych zdrojov 6 percent obyvateľov. V Maďarsku, ktoré ho dováža, ich je zaočkovaných 30 percent. Teda 5-krát viac. Aj na Slovensku, kde pred lietadlom s paletami Sputnika ´šaškovalo remdesivirové trio´ Matovič – Krajčí – Jarčuška, je zaočkovaných skoro 3-krát viac ľudí ako v Rusku,“ konštatuje Mesík.

"Nevieme nič o dlhodobých účinkoch vakcín, s očkovaním by som preto počkal," radí Mesík
Ako bude tento rok vyzerať jeseň a zima? To určite ukáže až čas. Ale inteligentní ľudia a vlády (áno, existujú aj také) zvažujú rôzne možnosti vývoja - a pripravujú sa aj na scenáre vývoja bez ružových okuliarov, hovorí pre Parlamentné listy Juraj... Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Alebo je tá vakcína šmejd, ktorú radšej vyvezú sprosťáčikom do sveta a nedajú vlastným

„Matovič, ktorý priviedol Slovensko do katastrofy, akú sme nezažili od druhej svetovej vojny, nakoniec ešte z hlúposti a zúfalstva poslúžil Kremľu ako ďalší z dlhého radu užitočných idiotov. A stal sa nástrojom ruskej propagandy,” myslí si Mesík.

Podľa neho by mala znieť otázka ohľadom Sputnika takto: Prečo Kremeľ nezachraňuje vlastných ľudí, ale vyváža vakcínu do sveta? „Ponúka sa viac odpovedí. Žiadna nie je pre Moskvu priaznivá. Buď v mene súkromných ziskov v Kremli kašľú na životy vlastných ľudí, alebo je pre Moskvu propaganda dôležitejšia ako životy Rusov. Alebo je vakcína šmejd, ktorú radšej vyvezú sprostáčikom do sveta, než by ju podávali vlastným,“ šokuje Mesík.

"Vývoj pandémie záleží od počasia. Heger sa môže postarať o dostatok liekov v lekárňach," prognózuje Mesík
Juraj Mesík, analytik globálnych trendov a rizík to vidí jasne. Podľa neho pokles úmrtí na Covid-19 ani tak nezávisí od pokračovania matovičových politík, ako od slnečného apríla. Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Diana Zaťková