Matovič má so Sputnikom, ktorý už nevlastníme, vážny problém, tvrdí Andrej Danko (VIDEO)
13 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Situácia okolo ruskej neregistrovanej vakcíny Sputnik V dovezenej na Slovensko 1. marca sa diametrálne otočila. Namiesto očkovania ju budeme musieť Rusom vrátiť. A možno aj s pokutou či sankciami. Tvrdí to aj šéf národniarov Andrej Danko.


Sputnik V „straší“ Slovensko od jeho dovozu. Najskôr spôsobil takmer rozpad koalície. Teraz nás môže obrať o peniaze bez toho, aby sme ním zaočkovali čo i len jediného človeka. Rusi totiž vypovedali zmluvu, a tak nám hrozí, že prídeme o peniaze, ktoré sme zaň zaplatili. Navyše dostane aj pokutu a možno aj vyčíslenie škody. V relácii Tak takto v televízii TA3 to povedal šéf národniarov Andrej Danko.
Zmluva je zrušená a Sputnik musíme vrátiť

Andrej Danko bol veľkým zástancom dovozu Sputniku V na Slovensko. Ba on sám sa ponúkol pomôcť Igorovi Matovičovi s jeho nákupom, preto je súčasná situácia preňho veľkým sklamaním.

„Podpísali sme zmluvu s Ruskou federáciou a po dvoch týždňoch prišli Rusi na Slovensko. Boli užasnutí z toho, čo so Sputnikom robíme v Šarišských Michaľanoch, výskumných ústavoch, ale hlavne prečo neočkujeme, pretože už bolo pripravených ďalších 250-tisíc kusov Sputnika,“ skonštatoval Danko.

Podľa neho sa Rusi a pýtali „Kedy ich chcete zobrať?“ Podľa nich sme porušili podmienky, nedodržiavame časový údaj a robíme si s ním, čo chceme. „Naša vláda sa tu päť týždňov hádala a zabudli na to, že mali by zobrať ďalšiu dávku a že by mali začať očkovať,“ kritizuje postoj kabinetu Igora Matoviča.

„Rusi povedali, keď neviete, čo so Sputnikom, odovzdajte ich Maďarsku alebo si to prídeme zobrať. Dnes je zmluva, ktorá bola podpísaná, zrušená. Sputnik, ktorý máme na Slovensku, musíme odovzdať, pretože Rusi odstúpili od zmluvy. Igor Matovič 6. apríla zatajil verejnosti odstúpenie od zmluvy, zľakol sa, sadol do lietadla a išiel do Ruska. Nie na ministerskú úroveň, ale na referentskú úroveň,“ vysvetľuje expredseda parlamentu, podľa ktorého keď Rusi od zmluvy odstúpili, ruší sa jej platnosť od počiatku. Pri porušení podmienok musíme zmluvnej strane zaplatiť pokutu aj náhradu škody a vrátiť tovar naspäť.

Verme, že si okrem pokuty nebudú Rusi nárokovať aj na náhradu škody, nádejá sa Danko (VIDEO)
Dnes oslavujú meniny všetci Igorovia. No a nebol by to Andrej Danko, keby zabudol na toho v jeho živote asi najdôležitejšieho – Matoviča. Špeciálne kvôli nemu nahral video, v ktorom ho nielen skritizoval, ale opäť ponúkol aj pomoc. Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Prevziať náš nepoužívaný Sputnik sa kvôli expiračnej lehote boja už aj Maďari

„My sme nesplnili podmienky ďalšieho odberu. My sme s tou látkou neodborne nakladali, a preto tu boli Rusi na kontrolu. Minister Krajčí pristúpil k utajenému režimu zmluvy po návšteve Rusov v Šarišských Michaľanoch. Viktor Orbán, keď doviezol Sputnik, tak najskôr ho bolo menšie množstvo, 15 tisíc kusov, aby vyriešil vnútroštátne problémy a o očkovaní on rozhodol sám, na svoje triko. Doriešil všetky vnútroštátne problémy a až potom objednával státisíce,“ vyhlásil Danko.

„My sme ako veľkí hrdinovi nabehli rovno na státisíce Sputnika, ktorý má svoju záručnú lehotu a tá končí v lete. Aj Rusi nám pripomenuli, že máme iba tri mesiace do spotrebovania Sputnika. A ak nevieme, čo s ním, máme ho dať Maďarom, ktorí sa ho pre jeho expiračnú lehotu tiež boja prevziať,“ dodáva šéf národniarov.



Igor Matovič sa podľa Danka zľakol a utekal do Ruska neuvedomujúc si ten právny dopad. „Ja hovorím, že k tejto problematike sa už musia vyjadrovať právnici, pretože zmluva je zrušená. Je treba ju buď urobiť nanovo, alebo urobiť dohodu o vysporiadaní, a na to potrebuje Matovič dobrých právnikov. Keďže sa zmluva zrušila celá, dochádza k vyčísleniu sankcií a penále či náhrady škody,“ vysvetľuje Andrej Danko, podľa ktorého má teraz Igor Matovič vážny problém, pretože my, aj podľa vyjadrenia príslušnej agentúry, už Sputnik nevlastníme.

Danko: "Neviete, aký Sputnik nám idú Maďari posudzovať? Ten čo máme, musíme vrátiť, a nový nepríde"
"Aký Sputnik to majú vlastne tí Maďari posudzovať?" pýta sa na facebooku Andrej Danko. Ten čo máme, musíme totiž vrátiť a ďalší nepríde. Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | Michal Filek