Budeme zase držať huby ako pri bombardovaní Juhoslávie? šokujúce slová o napätí na Ukrajine
13 | 04 | 2021 I Gabriel Matta

Sestra expremiéra Igora Matoviča Zuzana Belicová neudržala svoje pobúrenie nad poslednými krokmi slovenskej vlády v súvislosti s eskaláciou konfliktu na Donbase. Vo svojom facebookovom príspevku dáva jasne najavo, že súčasná vláda bezprostredne prispieva k tomu, že na východe Ukrajiny môže vypuknúť rozsiahla vojna


Viacero provokácií na kontaktnej línii síl na Donbase a následný presun techniky NATO smerom k svojim východným hraniciam vyvolal obavy z možného prechodu dlhotrvajúceho konfliktu do horúcej fázy. Svoj pohľad na vývoj situácie na Ukrajine poskytla aj Zuzana Belicová, sestra súčasného ministra financií SR a lídra OĽaNO Igora Matoviča.

Belicová pred niekoľkými dňami venovala svoj príspevok na Facebooku postupu slovenskej vlády, v ktorom zdôrazňuje jej zodpovednosť za prípadné rozpútanie vojny na Donbase. Tvrdí totiž, že súhlas Bratislavy na presun vojenskej techniky NATO cez svoje územie môže mať nedozerné následky.

Prečo americké bábky Korčok a Naď dovolia Ukrajincom rinčať zbraňami v NR SR?
12 | 04 | 2021 | Aneta Leitmanová


„Vláda, ktorá sa tvári, že jej záleží na životoch ľudí, kľudne, poslušne a bez slova dovolí množstvo presunov cudzej vojenskej techniky cez Slovensko na Ukrajinu a do Pobaltia, kde reálne hrozí vypuknutie otvoreného vojenského konfliktu a teda zabíjania nevinných ľudí?“ píše v úvode svojej kritiky Belicová.

Terajšiu situáciu na Ukrajine Belicová prirovnáva ku konfliktu v Juhoslávii, kde aktívny vojenský zásah NATO v konečnom dôsledku stál mnoho ľudských životov. Podľa Belicovej obdobný scenár môže hroziť aj na Donbase, ak budeme znovu prehliadať nebezpečné kroky našich tzv. spojencov v rámci Severoatlantickej aliancie.

Veľmi kriticky Belicová hodnotí aj pozíciu vlády Slovenska, ktorú nešetrila tvrdými slovami. „Budeme teda preto ako lokaj západu a USA len poslušne držať huby?“ pýta sa sestra slovenského politika.

Americká armáda sa chce rozmiestniť po celom svete (Leonid Savin)
Komentár Leonida Savina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
12 | 04 | 2021 | Iveta Machová

Situácia na Donbasu

Ukrajinskí vojaci koncom marca vyhlásili, že pri ostreľovaní pri osade Šumy v Doneckej oblasti zahynuli štyria vojaci a ďalší dvaja boli zranení. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že v najbližšej dobe prerokuje situáciu s lídrami normandskej štvorky (okrem Ukrajiny do nej patrí Nemecko, Rusko a Francúzsko). Kyjev začal hovoriť o vyostrení situácie na Donbase.

V DĽR tiež informovali o raste počtu ostreľovaní zo strany ukrajinských vojakov. Vedúci predstaviteľ republiky Denis Pušilin nevylúčil možnosť rozsiahleho útoku Kyjeva na Donbas a podotkol, že „Ukrajina má k tomu všetko pripravené„. Oznámil tiež, že 3. apríla zahynulo dieťa v dôsledku toho, že ukrajinskí vojaci použili bezpilotné lietadlo s výbušným zariadením.

Konšpirátor je každý, kto má vlastný názor, myslí si Banáš
"Konšpirátor je podľa mojej definície človek, ktorý používa rozum na hľadanie pravdy na rozdiel od tých, ktorí pravdu vlastnia. Konšpirátor používa rozum na premýšľanie a nielen na nekritické prijímanie autoritatívneho resp. väčšinového názoru",... Čítať ďalej
11 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič