Vedec Čekan: Ak budeme opatrní, sen o normálnom lete môže byť skutočnosťou
12 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Posledné dni naznačujú, že situácia s koronavírusom sa na Slovensku lepší. Hovoria o tom nielen počty mŕtvych, ale aj znižujúce sa čísla pacientov v nemocniciach. Ako výbornú správu to na sociálnej sieti hodnotí aj vedec Pavol Čekan.


Tvrdý lockdown priniesol na Slovensku ovocie. Dostali sme sa už do fázy, keď sa do škôl vracajú žiaci na prvom stupni základných škôl. Budúci týždeň sa uvažuje aj o ďalšom uvoľnení prísnych opatrení. Radosť z toho má aj Pavol Čekan, slovenský vedec pôsobiaci v oblasti molekulárnej biológie, biochémie a onkológie. Na sociálnej sieti sa vyjadril, že je to výborná správa na tento týždeň.
Buďme opatrní, očkujme sa, dodržujme ROR a bude dobre

„Naďalej výrazne klesá počet hospitalizovaných na COVID-19, dokonca klesol aj počet pacientov pripojených na pľúcnu ventiláciu (pod 300). Pokračujeme aj v poklese infikovaných koronavírusom, pričom 7-dňový priemer je už pod 800 prípadov denne,“ píše vedec.

Označuje to za naozaj výborné správy indikujúce ústup pandémie na Slovensku. „Dôvodov môže byť hneď niekoľko: poctivé dodržiavanie karanténnych a lockdown opatrení, premorenie obyvateľstva po ťažkých posledných mesiacoch šírenia britskej mutácie na Slovensku, dobré preočkovanie rizikových skupín či lepšie počasie umožňujúce vetranie miestností,“ konštatuje Čekan.



„Ak tento trend vydrží aj tento týždeň, o tom som presvedčený, že áno, môžeme postupne otvárať školy, terasy, kaderníctva, vonkajšie športoviská, maloobchodné predajne, atď. Sen o normálnom lete s otvorenými kúpaliskami, koncertami, hotelmi, gastro prevádzkami, športoviskami, dovolenkami môže byť skutočnosťou,“ oznamuje Pavol Čekan.

Zároveň dodáva: „ Buďme ešte opatrní, aby sme zastavili šírenie koronavírusu čo najviac, očkujme sa, dodržujme ROR a naozaj bude dobre.“

Čekan vysvetľuje: "Vedľajším účinkom očkovania sa môžeme vyhnúť. No zabudli sme na podstatnú vec"
Masívne odhlasovanie sa z termínov na očkovanie prostredníctvom vakcíny od spoločnosti AstraZeneca okomentoval na sociálnej sieti aj známy biochemik Pavol Čekan. Za touto vakcínou stojí, informuje portál startitup.sk. Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Diana Zaťková