V USA policajt zastrelil černocha. V blízkom Minneapolise práve prebieha súd v kauze Floyd
12 | 04 | 2021 I editor01hd
V USA v mestečku Brooklyn Center policajt zastrelil černocha. V neďalekom Minneapolise práve prebieha súd v kauze Floyd. Smrteľný incident okamžite vyvolal búrlivé demonštrácie, informuje TASR.

V americkom meste Brooklyn Center v štáte Minnesota ležiacom severozápadne od Minneapolisu, kde v súčasnosti prebieha proces s expolicajtom obžalovaným z vraždy Afroameričana Georgea Floyda, vypukli v nedeľu večer protesty. Polícia tam zastrelila ďalšieho černocha. Informovala o tom agentúra AFP.

Lintner: Respirátory na tvári pomáhajú politikom využívať demagógiu, lož a polopravdy
Respirátory na tvári pomáhajú politikom využívať demagógiu, lož a polopravdy. Myslí si to politický komentátor Ľubomír Lintner, ktorý o tom píše v statuse na sociálnej sieti. Čítať ďalej
12 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik


Policajti v Brooklyn Center zastavili pre porušenie dopravných predpisov vozidlo, v ktorom sedel 20-ročný Daunte Wright. Keď zistili, že bol naňho vydaný zatykač, pokúsili sa ho zadržať. Po tom, čo si Wright sadol späť do auta, jeden z policajtov vystrelil zo zbrane. Zasiahol Wrighta. Na mieste zomrel. Wrightova spolujazdkyňa utrpela život neohrozujúce zranenia. Bola prevezená do nemocnice.

Katie Wrightová, matka zastreleného muža, uviedla, že syn jej zatelefonoval a povedal, že ho zastavili policajti. Počula tiež, ako mu jeden z policajtov káže, aby telefón zložil. Následne hovor ukončil. Krátko po tom jej synova priateľka oznámila, že ho zastrelili.

Pred policajnou stanicou v Brooklyn Center sa zišli stovky ľudí. Polícia proti demonštrantom použila slzotvorný plyn a zábleskové granáty. Približne po hodine protestujúci zapálili sviečky a na vozovku kriedou napísali rozličné odkazy, ako napríklad "Spravodlivosť pre Daunteho Wrighta".

Miestny starosta Mike Elliott označil incident za "tragédiu". "Demonštrantov vyzývame, aby protestovali pokojne a aby voči pokojne protestujúcim nebola použitá sila," napísal na Twitteri.

V Minneapolise vlani v máji usmrtil policajt Derek Chauvin počas služobného zákroku Afroameričana Georgea Floyda. Chauvinovi hrozí v prípade uznania za vinného z vraždy druhého stupňa 40 rokov väzenia. Udalosť spustila v Spojených štátoch protesty proti údajnému rasizmu a policajnej brutalite.

Mafián Černák reaguje na politickú reláciu RTVS, aj na závery komisie v kauze Lučanský
Najznámejší slovenský väzeň je stále v obraze! Napriek base sleduje dianie a pohotovo naň reaguje cez profil na sociálnej sieti. V nedeľu sa ukázalo, že Černák stále nedokáže prekonať osobné animozity voči generálovi Lučanskému. Vyjadril sa aj k... Čítať ďalej
12 | 04 | 2021 | Petra Demková