Lintner: Respirátory na tvári pomáhajú politikom využívať demagógiu, lož a polopravdy
12 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Respirátory na tvári pomáhajú politikom využívať demagógiu, lož a polopravdy. Myslí si to politický komentátor Ľubomír Lintner, ktorý o tom píše v statuse na sociálnej sieti.


Už sme si zvykli, že Slovensko je zarúškované a zarespirátorované na všetkých úrovniach. Ľubomír Lintner sa v statuse na sociálnej sieti zamýšľa nad tým, že moderátori a hostia by v diskusných reláciách nemali mať na tvári rúško. A to preto, aby bolo vidieť politikom do tváre a bolo možné sledovať aj ich výraz.
Oči síce vedia prezradiť veľa, ale nie pri výpovediach politikov

„Tu nejde iba o to, aby divák mal už konečne možnosť vidieť celú ľudskú tvár. Psychiatri by to už zrejme vedeli označiť aj odborne. Ale dôležité je najmä to, aby divák jasne videl, aký má politik pri vyslovených slovách aj výraz tváre. Ten totiž v spojení so slovom vytvára celkový dojem. Oči síce vedia prezradiť veľa, to však viac platí pri vyznaniach lásky, ale nie pri výpovediach politikov,“ píše Lintner.

Hneď podáva aj jasný príklad. „Keby nemal premiér Eduard Heger v relácii Na telo v televízii Markíza respirátor, ťažko by dokázal zakryť, že v prípade konania úradujúceho ministra financií Matoviča obhajuje neobhájiteľné. Škoda, že divák nemal možnosť vidieť celú tvár premiéra, keď sa snažil divákov presvedčiť, že Matovič neútočil na vedecké inštitúcie, keď vo štvrtok na Facebooku pogratuloval idiotom za to, že Rusi chcú naspäť vakcíny Sputnik V dovezené na Slovensko.“


S respirátorom a rúškom sa ľahšie klame

Podľa Lintnera rúška a respirátory pomáhajú politikom, aby ešte viac využívali demagógiu, lož a polopravdy na ovplyvnenie myslí ľudí. „A nech by bola pandemická situácia akokoľvek riziková, tak pred referendom alebo voľbami by politici rúška alebo respirátory nosiť nemali. Pomáhajú im totiž ešte viac deformovať realitu, ako to robia tak či tak aj bez rúšok. Ale vtedy aspoň všetci vidia výraz tváre,“ myslí si politický komentátor.

„Pravda v aktuálnej situácie je totiž taká, že Matovič sa postavil na stranu ruského prezidenta a maďarského premiéra proti slovenským vedcom a diplomatom. A premiérovi Hegerovi sa to s pomocou respirátora, ktorý mu zakrýval tvár, oveľa ľahšie obhajovalo,“ končí svoju úvahu Lintner.

Politológ: V myslení premiéra sa stal celý národ bezhlavou masou, ktorej nehodno dôverovať
Predstavy a podmienky, za akých by bol ochotný Igor Matovič vzdať sa postu premiéra, viac či menej šokovali celú slovenskú verejnosť. Patrí medzi nich aj politický komentátor Ľubomír Lintner. Čítať ďalej
22 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik