Globálne ceny potravín naďalej prudko stúpajú, dosiahli sedemročné maximá, tvrdí OSN
12 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Nová správa Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) ukazuje, že globálne ceny potravín v marci opäť prudko stúpli. Predstavuje to desiaty mesačný nárast za sebou, informuje portál RT.


Index cien potravín FAO, ktorý sleduje mesačné zmeny medzinárodných cien bežných potravinových komodít, dosiahol v marci priemerne 118,5 bodov. Je to o 2,1 percenta viac ako vo februári. Dosiahol tak najvyššiu úroveň od júna 2014.

Podľa FAO bol marcový nárast vedený indexom cien rastlinných olejov. Oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol o 8 percent a dosiahol takmer 10-ročné maximum. Ceny sójového oleja prudko vzrástli čiastočne kvôli vyhliadkam pevného dopytu zo sektoru bionafty.



Index cien mlieka a mliečnych výrobkov sa od februára zvýšil o 3,9 percenta. Ceny masla podporili mierne dodávky v Európe spojené so zvýšeným dopytom v očakávaní oživenia potravinárskeho sektoru. Ceny mliečneho prášku tiež stúpli, čo bolo podporené prudkým nárastom dovozu v Ázii, najmä v Číne, v dôsledku poklesu produkcie v Oceánii a obmedzenej dostupnosti prepravných kontajnerov v Európe a Severnej Amerike.

Index cien mäsa podľa správy zaznamenal od februára rast o 2,3 percenta. Poľnohospodárska organizácia poukázala na to, že dovoz z Číny a nárast vnútorného predaja v Európe pred oslavou veľkonočných sviatkov podporili rastúce ponuky hydiny a bravčového mäsa.

Naopak, index cien obilnín poklesol o 1,8 percenta, je však stále o 26,5 percenta vyšší ako v marci 2020, uvádza sa v správe. Ďalej sa v nej píše: „Ceny pšenice sa znížili najviac, čo odráža všeobecne dobré dodávky a priaznivé vyhliadky na produkciu plodín do roku 2021. Klesli aj ceny kukurice a ryže, zatiaľ čo ceny ciroku stúpli.“

Ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že USA sú pripravené zrušiť sankcie voči Iránu
Ministerstvo zahraničných vecí USA naznačilo ochotu zrušiť sankcie voči Iránu, ktoré sú v rozpore s jadrovým paktom z roku 2015. Dodáva však, že Teherán bude musieť urobiť isté ústupky. Irán to už v minulosti odmietol, informuje portál... Čítať ďalej
08 | 04 | 2021 | Lukáš Leca