Rodičia pozor: Nezaočkované dieťa vám nezoberú do škôlky? Podľa súdu v Štrasburgu je to OK
11 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Niektorí súčasní rodičia odmietajú dať zaočkovať svoje deti, napriek tomu si nárokujú na ich prijatie do škôlky. Súd v Štrasburgu teraz rozhodol, že ak tak neurobia, škôlka ich dieťa prijať nemusí.


Sťažností rodičov, že ich nezaočkované dieťa škôlky odmietajú prijať dostali jasnú odpoveď a verdikt súdu v Štrasburgu ich vôbec nepotešil. Veľká komora Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) rozhodla, že neprijatím nezaočkovaného dieťaťa do materskej školy neprišlo k porušeniu práv sťažovateľov, informuje o tom portál ereport.sk.
Neprijateľné sú aj námietky na porušenie práva na slobodu myslenia a na vzdelanie

Na Európsky súd do Štrasburgu sa obrátila rodina nezaočkovaného dieťaťa z Česka, ale Slovenská republika v konaní intervenovala ako tretia strana, čo potvrdil hovorca Ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. Súd v Štrasburgu vo svojom rozsudku k šiestim sťažnostiam proti Českej republike zdôraznil, že povinné očkovanie detí, realizované v Českej republike, sleduje legitímny cieľ ochrany zdravia a ochrany práv iných. „Očkovanie chráni osoby, ktoré ho dostanú, aj osoby, ktoré z medicínskych dôvodov nemôžu byť zaočkované a sú odkázané na kolektívnu imunitu proti závažným nákazlivým ochoreniam,“ skonštatoval Bubla a dodal, že pri posudzovaní proporcionality tohto opatrenia zohľadnil európsky súd rozsah a obsah povinného očkovania, existujúce výnimky z tejto povinnosti a existujúce procedurálne záruky.

Európsky súd podľa Bublu tiež poukázal na to, že hoci neprijatie do materských škôl pre tieto deti znamenalo určitú stratu možností pre ich osobný rozvoj, tak toto opatrenie malo skôr preventívny než represívny charakter. Sťažovateľmi napadnuté opatrenia, posudzované v kontexte národného systému, boli podľa súdu primerané cieľu, ktorý Česká republika sledovala povinným očkovaním. A to ochranu proti ochoreniam, ktoré môžu predstavovať závažné riziká pre zdravie. „ESĽP rozhodol, že práva sťažovateľov podľa článku 8 Dohovoru (právo na rešpektovanie súkromného života) neboli porušené,“ spresnil Bubla s tým, že súd vyhlásil za neprijateľné aj námietky sťažovateľov o porušení práva na slobodu myslenia a práva na vzdelanie.

POZOR: Do škôlky vám vezmú už iba zaočkované dieťa, avizuje ministerstvo zdravotníctva
20 | 03 | 2019 | Peter Kralik/TASR