Chcete vidieť Yetiho? Utekajte do Zlatých Moraviec! Stretnete ho tam skôr ako infikovaného
11 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Situácia na Slovensku sa zlepšuje, čo si všímajú aj analytici z Dáta bez pátosu. Napriek tomu sa na sociálnej sieti vyjadrujú kriticky k neustálemu testovaniu, ktoré nás vyniesli na celosvetový piedestál.


Analytici z Dáta bez pátosu porovnávajú niektoré naše regióny z hľadiska počtu infikovaných osôb. Najviac chvály od nich dostal okres Zlaté Moravce, kde, podľa našich analytikov, ktoré zverejnili v statuse na sociálnej sieti, stretnete skôr Yetiho ako infikovaného človeka. Napriek tomu sa vláda za obmedzovania ľudí v okresoch s malým počtom infikovaných nevyhla, rovnako ako veľkému a najmä zbytočnému množstvu AG testov.
Výborné čísla v Zlatých Moravciach ľuďom uvoľnenie nepriniesli

Podľa analytikov je v Kysuckom Novom meste 10 krát toľko infikovaných za posledných 7 dní na 100 tisíc obyvateľov ako v Leviciach a v Poprade je skoro 20 krát viac infikovaných na 100 tisíc obyvateľov ako v Zlatých Moravciach. „V Zlatých Moravciach v celom okrese našli za posledných 7 dní na 100 tisíc obyvateľov 12 infikovaných. Nie infekčných, ale infikovaných,“ upozorňujú analytici s tým, že Zlaté Moravce nemajú 100 tisíc obyvateľov a ani celý okres. „Majú len 40 tisíc, takže tých 12 musíme vynásobiť x 0,4. Dostate 5 (slovom: päť). To je výsledok vykázaný včera z testov spracovaných za posledných 7 dní,“ vysvetľujú analytici a s humorom dodávajú, že v Zlatých Moravciach skôr stretnete Yetiho ako infikovaného človeka.

„Zlaté Moravce sú dnes v COVID Automate červené ako repa a od pondelka budú celý budúci týždeň svetlo červené. V Zlatých Moravciach celý budúci týždeň neostriháte ani psa, pivo si nedáte ani malé, zumbu ani vo dvojici, deti si nekopnú futbal na ihrisku 60m x 100m ani keby prišli 3, na II. stupni sa nepôjde do základnej školy k už 4 týždne zaočkovaným učiteľom, na terase si nedáte ani malé pivo, v kostole ani noha, v bazéne plavárne je AG testovacie centrum, do obchodného centra pustia len revízneho technika po zime skontrolovať kotol a v nemocnici robia len elektívne operácie,“ kritizujú analytici čo všetko v Zlatých Moravciach nemôžu ľudia aj napriek tomu, že situácia u nich je viac ako dobrá.

Analytici z Dáta bez pátosu: Keby nás počúvali, červených okresov by bolo dnes ešte viac
Veľká „vojna“ medzi analytikmi, vedcami a v tom čase premiérom Matovičom sa začala niekedy v novembri. Odvtedy aj stúpali čísla mŕtvych na koronavírus. Opäť si spolu sadli za jeden stôl až v druhej polovici februára a odvtedy počty mŕtvych aj... Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Za zbytočne vyhodené peniaze za testy sme mohli pomôcť deťom

V Zlatých Moravciach nezasadá pandemická komisia a ani krízové štáby, ktoré sú v Bratislave. „To, že my z Bratislavy od stola kreslíme grafy bol veľký problém. Ale to, že v Bratislave tie grafy nečítajú je, podľa nás, problém trošku väčší. Ak nezačneme pozerať na dáta, tak deti nebudú vedieť násobiť, potom čítať a nakoniec ani hovoriť. Budú vedieť zapnúť zoom a tímsy a juťúb. Včera sme spravili 555 tisíc AG testov. Za to, čo to celé stálo sme mohli kúpiť 10 tisíc parádnych notebookov deťom zo znevýhodneného prostredia, alebo sme mohli poslať na 14 dní do školy v prírode v asi 100 voľných zariadeniach na Slovensku úplne zadarmo (pre rodičov) 20 tisíc znevýhodnených detí. Plnú penziu by mali a animátorov v cene s cestou klimatizovaným autobusom grátis,“ vyratúvajú analytici to, čo všetko mohli mať deti nebyť zbytočného a mnohokrát nezmyselného testovania.



Toto všetko by podľa analytikov bolo, pretože za jeden deň, ak komplet náklady na 1 AG test sú len 10 eur, a u nás testujeme už 172. deň od pamätného 23. októbra. „Potrebujeme regionálny prístup. Silne, hneď, zajtra a vedecký pohľad na vec. Dátový analytik a matematik a grafik by sa do EPITeamu hodil. Ale asi to už tých pár mesiacov vydržia s korona.gov.sk a s NCZI. Zdravie, posielame zdravie, zdravie,“ píšu na záver svojho statusu Analytici z Dáta bez pátosu. V tabuľke zverejňujú ešte uvádzajú prehľady okresov „vo farbičkách“, aby mala verejnosť to isté, čo dostáva prezidentská, premiérova a stranícke kancelárie.

Covid automat sa bude musieť zmeniť, hovoria analytici. Ak by sa nemenil, nič by sa neotvorilo do júna
Analytici Dáta bez pátosu upozorňujú, že nastavenie Covid automatu treba zmeniť. Ak sa nastavenie nezmení, nič by sa pravdepodobne neuvoľnilo a neotváralo až do júna. Odporúčajú preto zmeny. Aj celoplošné testovanie by sa malo z Covid automatu... Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Petra Demková