Viedeň a ďalšie metropoly Európy sa dnes pripravujú na strety s demonštrantmi proti Covid - zákazom
10 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Najväčšie zhromaždenie sa očakávajú vo  Schweizergarten vo Viedni. Dôvodom sú protesty proti protipandemickým opatreniam. Viedenskej polícii bolo nahlásených celkovo 22 demonštrácií.


"Od piatku popoludnia úrady štyri z nich vopred zakázali a jednu zamietli." Informuje na titulke web Kurier.at

"Dnes treba rátať s dočasnými výlukami v celej mestskej oblasti, varovala polícia: „Keďže nemožno vylúčiť, že sa účastníci budú zhromažďovať aj napriek zákazu, bude v celej mestskej oblasti opäť dostatok policajtov." Informoval policajný hovorca Markus Dittrich.
Najväčšie demo v Schweizergarten

Demonštráciu, na ktorú momentálne najviac propagujú na sociálnych sieťach odporcovia protipandemických opatrení, stále preveruje polícia. Malo by ísť o akýsi „večierok proti lockdownu“. Stretnutie sa má začať o 13:00 v Schweizergarten. Aktivisti výslovne vyzývajú aj na účasť deti.

Brutálny zásah počas protivládnej demonštrácie v Prahe. Policajti pri ňom mužovi zlomili ruku (VIDEO)
Prahou včera otriasali demonštrácie, pri ktorých opäť zasahovali aj policajti. Desivé video z brutálneho zásahu zverejnil zo svojho profilu na sociálnej sieti Pája Dája. Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


Ďalšie demonštrácie

Ďalšie dva veľké protesty sa uskutočnia o 15.00 h na Grabene a od 12.00 h na Heldenplatz.

Polícia vopred požiadala o „zdržanie sa účasti na veľkých zhromaždeniach“ a varovala pred rozpustením akýchkoľvek zhromaždení a hrozila „prísnymi trestami“ za porušenie hygienických predpisov. „V prípade akýchkoľvek porušení sa postupuje dôsledne,“ uviedol Dittrich.
Antidemonštrácie

Do ulíc dnes vychádzajú aj ľavicové skupiny, ktoré volajú na protiúder o 12.00 h vo Viedenskom parku a následnú jazdu bicyklami mestom.
Vybuchne veľká časť Európy

Na demonštrácie sa pripravujú v Nemecku aj v Dánsku, iniciatívy sú hlásené z ďalších Európskych krajín. V tejto súvislosti uverejnil Frankfurter Algemeine Zeitung komentár Rolanda Kocha, v ktorom sa okrem iného píše: "Sloboda jednotlivca, právo na ekonomickú činnosť a tiež právo na cestovanie majú v našej ústave štatút, ktorý zakazuje permanentné vystavenie krízovému režimu obmedzení".

 

Štát si musí vybrať - Berlín zakázal demonštrácie proti pandemickým nariadeniam
Berlín sa rozhodol. V mene ochrany zdravia a životov zakázal hromadné protesty popieračov koronovej pandémie a odporcov plnenia vládnych nariadení v boji proti nej. Čítať ďalej
26 | 08 | 2020 | Ivan Brožík