V Nemecku sa už črtá nástupca Angely Merkelovej (Dmitrij Sedov)
10 | 04 | 2021 I Zuzana Perželová

Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry)


Budúcnosť rusko-nemeckých vzťahov po Merkelovej


Posledné prieskumy verejnej mienky v Nemecku priniesli senzačné výsledky. Bavorský premiér Markus Söder sa stáva favoritom v boji o kancelársky post a šesť mesiacov pred federálnymi voľbami ďaleko predbieha svojich súperov.

Z informácií, ktoré 1. apríla zverejnil Inštitút pre sociologický výskum vyplýva, že 68% členov CDU (Merkelovej strana) podporuje kandidatúru Södera, ktorý je zároveň predsedom Kresťansko-sociálnej únie (CSU) a partnerom CDU vo vládnej koalícii. Iba 21% kresťanských demokratov uprednostnilo Armina Lascheta, ktorý pred dvoma mesiacmi nahradil A. Merkelovú na poste predsedu CDU.

Markus Söder je všetkým dobre známy. Dlhodobo pracoval ako televízny novinár, nevyhýbal sa pálčivým témam, hájil záujmy bežných Nemcov a vo svojich 54 rokoch patrí k skupine najznámejších politikov v Nemecku. Sympatie k nemu sú v rôznych skupinách nemeckého elektorátu nespochybniteľné.

Nemecký sudca podal ústavnú sťažnosť proti neprípustným obmedzeniam
V decembri 2020 nemecký sudca pôvodne anonymne podal mimoriadne rozsiahlu ústavnú sťažnosť proti mnohým federálnym a štátnym normám, ako aj proti neprípustným obmedzeniam základných práv vydaných pri „covidovej pandémii“, informuje portál... Čítať ďalej
28 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Z ďalšieho výhľadu, realizovaného Inštitútom YouGov, vyplýva, že 66% nemeckých voličov považuje kroky bavorského premiéra v boji s koronavírusom za najadekvátnejšie. Federálne voľby sa blížia, ale v súčasnej situácii už obvyklá formulácia „kto je predsedom CDU, je aj budúcim kancelárom“ neplatí.

Po skončení veľkonočných sviatkov si vedenie oboch strán (CDU a CSU) naplánovalo stretnutie, na ktorom bude táto otázka definitívne doriešená. Personálnu otázku navyše vyostruje aj nedávny neúspech CDU v regionálnych voľbách v Bádensku-Württembersku a Porýní-Falcku, kde kresťanskí demokrati stratili 4 a 5 percent hlasov.

Merkelovej voliči jej vyčítajú najmä jej politiku karantény a lockdownu, ktorá oklieštila záujmy mnohých skupín obyvateľstva. Z prieskumov YouGov, ak by sa voľby do Spolkového snemu konali budúcu nedeľu, tak len 27% voličov by volilo blok CDU/CSU. To je o 6% menej ako vo februári. Tento trend nie je povzbudivý, zvlášť keď si uvedomíte, že v predchádzajúcich federálnych voľbách v roku 2017 dosiahol blok najhoršie výsledky od roku 1949, keď získal iba 33% hlasov.

Rusi zverejnili, že ich ľadoborec sa päť týždňov predieral Arktídou, aby zachránil nemeckých vedcov
Podarilo sa. Ľadoborec "Kapitán Dranicin" a jeho posádka sa v zimnom období predrali zamrznutými ľadovými poľami až k nemeckej výskumnej lodi Polarstern. Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Ivan Brožík


CDU/CSU naďalej strácajú pôdu pod nohami, rozdiel medzi nimi a zelenými sa zmenšil na 3%. Na jeseň môže vzniknúť bezprecedentná situácia: spojenectvo CDU/CSU so zelenými ako súčasť koaličnej federálnej vlády.

V tejto situácii sa Markus Söder chová zdržanlivo, neustále prehlasuje, že "jeho politickým domovom je Bavorsko’’. Ambície však zakrýva ťažko. Vo svojom nedávnom príhovore k vedeniu CSU uviedol: „Prestaňte piť harmančekový čaj. Je čas vrátiť sa k red-bullu“.

Týka sa to však vnútornej politiky. V zahraničnej politike sa Söderova pozícia vyznačuje umiernenosťou. Jeho línia v súvislosti s projektom Nord Stream 2 spôsobila v Nemecku veľký rozruch a to predovšetkým medzi priaznivcami zelených.

Nemci sa chodia dať zaočkovať Sputnikom V až do Moskvy. V Nemecku sa totiž očkuje slimačím tempom
Zatiaľ čo milióny Nemcov stále čakajú na očkovanie, 43-ročný Nemec Stefan Heilemann odletel do Moskvy a nechal sa zaočkovať ruskou vakcínou Sputnik V. V Rusku sa očkuje na štátnych aj súkromných klinikách vo veľkých mestách. Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová


V rozhovore pre noviny  Frankfurter Allgemeinen Zeitung  Söder uviedol: "Ako viete, hrozby vo vzťahoch s Ruskom nič nepriniesli’’. Samozrejme môžeme zastaviť projekt Nord Stream 2, ale ak skutočne chceme niečo dosiahnuť, tak potom by sme možno mali vypovedať všetky ‘’plynové’’ dohody s Ruskou federáciou? Chápem, že o tomto projekte je od začiatku veľa sporov. Musíme si však premyslieť, aké následky to prinesie. Musíme všetko starostlivo zvážiť, ako to robí Angela Merkelová. A keď už hovoríme o morálke stačí poznamenat, že by nebolo úplne nemorálne premýšľať aj o pracovnych miestach a o sociálnych podmienkach vo vlastnej krajine“.

Rozdiel medzi pozíciami Markusa Södera a Zelenými, požadujúcich odstúpenie od projektu Nord Stream 2, spočíva aj v tom, že Söder stavia na náladách konzervatívnej časti populácie. Mládež a „ekologicky vyspelá“ inteligencia stoja za zelenými, ale matematické výpočty nehrajú v ich prospech.

Priaznivci spustenia nemecko-ruského plynovodu, ktorého výstavba je takmer dokončená, môžu pomocou čísel, ktoré majú v rukách dokázať, že návrhy zelených týkajuce sa nahradenia plynu „zelenou energiou“ sú predčasné a spôsobia nemeckej ekonomike iba problémy.

Niečo pre konšpirátorov o "ruských šrotoch": Nemecké ponorky používajú ruské technológie
Nemecké ponorky používajú produkt Navi Sailor 4100 ako elektronický systém na zobrazovanie máp a navigáciu. Výrobcom je spoločnosť Transasť s koreňmi v ruskom Petrohrade. Jej pobočku kúpila v roku 2018 fínska spoločnosť Wärtsilä. Čítať ďalej
07 | 04 | 2021 | Ivan Brožík