Po COVID-e nás čaká ďalšia vlna umieraní, na chrípku a neliečené choroby, varuje profesor Flegr
10 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Svet trápi nebezpečný koronavírus už takmer rok a pol, pričom za ten čas mu na celej planéte podľahlo približne dva a pol milióna ľudí. Čo nás však čaká ďalej? Na túto otázku sa pokúšal dať na sociálnej sieti odpoveď uznávaný český vedec evolučnej biológie a parazitológ Jaroslav Flegr.


Jaroslav Flegr vo svojom statuse priznáva, že od začiatku pandémie prognózoval jej vývoj už trikrát. A ako sám priznáva, pomerne úspešne. I teraz sa môžeme tešiť na dobré leto a aj jeseň, no zima bude opäť zlá. Podľa uznávaného vedca ale nemáme vyhrané, pretože nasledujúca zima bude v znamení chrípky, ktorá môže byť oveľa horším problémom ako Covid
Počet novo nakazených osôb klesne v apríli pod dve tisícky denne a v máji pod tisíc

Štvrtá vlna čoskoro skončí a s nárastom teplôt sa infekcia vírusu výrazne zníži. „Dobre som tipoval, že epidémia sa v lete rozpadne. Infekčnosť vírusu sa zníži a prevláda ešte „bohatšia“ mutácia s nižšou virulenciou. Tiež som dobre odhadoval, že epidémia začne opäť návratom detí do škôl. A že vysokoškoláci sa do hľadiska nevrátia vôbec. Úplne mi neunikol fakt, že dovolenkári nám sem prinesú viac virulentných zahraničných mutácií,“ hodnotí v úvode svojho statusu Flegr.

Tiež odhadoval, že štáty začnú zatvárať hranice až na jeseň, aj to, že budeme musieť zaviesť tvrdé obmedzujúce opatrenia na uvoľnenie a sprísnenie pod tlakom rôznych lobov. „Dobre som uhádol, že infekcia a virulencia vírusu sa výrazne zvýši ako zimný nástup - začnú sa šíriť mutácie „zlého“. Predpovedal som nástup januárovej vlny, aj to, že bude horšia ako tá jesenná, že v decembri budeme najhorší na svete nielen v počte infikovaných, ale aj v počte mŕtvych na milión obyvateľov,“ hodnotí svoje predchádzajúce predpovede uznávaný parazitológ.

Podľa Flegra sa štvrtá vlna čoskoro skončí a s nárastom teplôt sa infekcia vírusu výrazne zníži. „Počet novo nakazených osôb klesne v apríli pod dve tisícky denne a v máji pod tisíc,“ predpovedá Flegr, podľa ktorého však pokles počtu pacientov v nemocniciach, najmä na jednotkách intenzívnej starostlivosti bude nepríjemne pomalý. „Do konca leta pribudnú lieky a terapeutické procedúry, ktoré môžu výrazne zvýšiť šance chorých na uzdravenie. Objavia sa vakcíny druhej generácie. Vírus proti nim poruší imunitu mutáciami len ťažko. Sputnik a možno sa začnú vyrábať nejaké čínske vakcíny v dobrej (a nadštandardnej) kvalite mimo Ruska a Číny a dostane európsky certifikát (už zaslúžene),“ píše ďalej profesor evolučnej biológie a parazitológ.

Nespoliehajme sa na autoimunitu, ochráni nás iba vakcína, tvrdí vedec Jaroslav Flégr
"Imunita po chorobe sa odlišuje od osoby k osobe minimálne v rovnakom čase ako priebeh ochorenia sa odlišuje u rôznych ľudí. Niekto má tak ľahký priebeh, že chorobu ťažko zistí. U niektorých ľudí ochorenie trvá niekoľko dní, u iných niekoľko... Čítať ďalej
28 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Epidémia bude pravdepodobne pod kontrolou, kým sa opäť nezačne zimné počasie

Leto bude podľa Flegra znamením boja proti importu zahraničných mutantov vírusu a aj s dezinformátormi, ktorí sa budú snažiť torpédovať procesy očkovania, sledovania a preventívneho testovania a natiahnuť tak epidémiu na ďalší rok. „Na jeseň začnú bežne prezenčné hodiny - vďaka pravidelnému PCR testovaniu, aj obchody a pravdepodobne aj reštaurácie budú otvorené - vďaka covidovým pasom. Epidémia bude pravdepodobne pod kontrolou, kým sa nezačne zimné počasie. S ochladzovaním však infekčnosť vírusu opäť stúpne a zimný mutanti sa začnú šíriť,“ predpovedá vedec, podľa ktorého bude zimná vlna epidémie, a tým aj intenzita lockdownov, miernejšia ako tohtoročná najmä vzhľadom na vyspelú imunizáciu obyvateľstva a existenciu kapacít na preventívne PCR testovanie. „Veľkým problémom jari budúceho roka môže byť vlna chrípky a iných respiračných ochorení. Tým, že sme ich tu dva roky nemali v dôsledku prijatých proti Covidových opatrení, znížila sa imunita voči týmto ochoreniam v populácii,“ varuje Flegr.



Po odložení masiek je podľa vedca s veľkou istotou očakávaný príchod extrémne silnej vlny vírusu. „V úspešnejších krajinách, kde sa budúcu zimu zaobídu bez protiepidemických opatrení, môže byť chrípka oveľa horší problém ako Covid. Z týchto krajín bude chrípka dovážaná až k vám. Ja osobne sa preto dám proti nej prvýkrát v živote tento rok zaočkovať,“ prezradil český vedec, podľa ktorého ak nepríde akýkoľvek iný darček z Číny, ďalšie roky budú normálne. „V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi stúpne iba úmrtnosť a chorobnosť a tiež sa zníži priemerný život. To všetko v dôsledku poškodeného zdravia zanedbateľného percenta bývalých pacientov s covidom a aj minuloročného a dlhoročného rozkladu zdravotnej starostlivosti o preventívnu a odloženú zdravotnú starostlivosť. Tieto následky covidu a nepriaznivej morovej stratégie budú jasné ešte dlhé roky,“ prognózuje na záver Jaroslav Flegr.

Temná predpoveď biológa Flegra: stotisíc mŕtvych, pravdepodobne s tichým súhlasom politikov
ProfesorJaroslav Flegr ostro kritizuje politikov, ktorí podľa neho vedia, k akej tragédii sa schyľuje, ale rozhodli sa, že šíreniu epidémie a kolapsu nemocníc brániť nebudú. "Zrejme si spočítali, že sa im z hľadiska volebných výsledkov oplatí... Čítať ďalej
08 | 01 | 2021 | Ivan Brožík